Uutishuone / Blogit

Pari ajatusta elinkeinoelämän etujärjestöjen yhdistymisestä

Kirjoittanut Auli Hänninen

Julkaistu 30.08.2021

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tuo kirjassaan esille tuoreita ajatuksia elinkeinoelämän neljän järjestön välisestä tiiviimmästä yhteistyöstä. Häkämies esittää ajatuksen, että jollain aikaperspektiivillä olisi tehokkaampaa etujen ajamista, jos EK, Keskuskauppakamari, Suomen yrittäjät ja Perheyritysten liitto yhdistyisivät yhdeksi isoksi elinkeinoelämän järjestöksi.

Kiitos ajatuksesta Jyri, keskustelu on aina hyväksi. Tässä muutama ajatus asiasta.  

Etujen ajamisen tehokkuus on kytköksissä järjestön edustamaan voimaan. Kaikilla neljästä järjestöstä on kuitenkin omat erityiset näkökulmansa, joita ne pitävät esillä. Perheyritysten liiton erityishuolena on aina, kuinka Suomen vero- ja lainsäädäntö kohtelee 
kotimaista omistamista ja erityisesti, kuinka kannustavaa politiikkaa hallitus ajaa perheyritysten näkökulmasta. 

Perheyritysten liitolle on tärkeää edistää sellaista toimintaympäristöä, jossa työllistävien yritysten omistaminen on kannattavaa sukupolvesta toiseen. 

Noin 70 prosenttia Suomen työllistävistä yrityksistä on perheyrityksiä. Ne työllistävät noin 40 prosenttia koko yrityssektorin henkilöstöstä ja ne luovat noin 30 prosenttia yrityssektorin jalostusarvosta. 
 
Tutkimusten mukaan noin kolmasosa yrityssektorin nettoinvestoinneista tulee perheyrityksiltä. Jokainen perheyritysten sijoittama euro tutkimukseen ja kehitykseen tuottaa enemmän patentteja, uusia tuotteita ja tuloja kuin muiden yritysmuotojen sijoitukset. 
 
Vaikutustyömme tavoitteena on saada perheyrityksille julkisessa keskustelussa ja päätöksenteossa sille kuuluva, merkitystään vastaava huomio. Vaikuttamistyön lisäksi teemme työtä sen eteen, että meillä olisi tulevaisuudessa entistä osaavampia omistajia. 

Jäsentemme odotuksista lähteviä toimintojamme on muun muassa jäsenten välinen verkottuminen ja kokemustevaihto sekä omistajaosaamisen kasvattamiseen tähtäävät valmennnuksemme.  
 
Toimintamme on myös pitkälle tähtäävää. Perheyritysten liiton valmennukset perheyritysten jatkajapolville aloitetaan jopa vuosikymmeniä ennen yrityksen omistuksen tai johtamisen siirtymistä sukupolvelta toiselle.  
 
Rivien tiivistämisen idea on hyvä. Samalla olemme luonnollisesti jäsentemme järjestö, joten jäsenillä on tähänkin asiaan viimeinen sana sanottavanaan. Keskustelu jatkukoon! 
 
 

 

 

 

 

Asiasanat
Vaikuta