Perheyrittäjä rakentaa parempaa Suomea suurella sydämellä
Viime syksynä minulla oli miellyttävä tehtävä isännöidä Omistajan ääni-kiertuetta yrityksemme pääkonttorilla Kokkolassa. Pöydissä istui paljon tuttuja ihmisiä, perheyrittäjiä monessa polvessa eri puolilta Keski-Pohjanmaata. Tätähän se on, kun puhutaan perheyritysten kasvollisesta omistajuudesta, näiden ihmisten kanssa on helppo jakaa ajatuksia, ajattelin.
Kun lähes 20 vuotta sitten liityimme Perheyritysten liittoon, isäni sai juttukavereita muista sellaisista perheyrittäjistä, jotka olivat aikeissa ryhtyä suunnittelemaan omistuksen siirtämistä seuraavalle sukupolvelle. Me seuraavan polven edustajat, tuolloin vielä mahdolliset jatkajat, pääsimme puolestamme tutustumaan heihin, jotka myös valmistautuivat vuorollaan vastaanottamaan viestikapulan perheyrityksen johdossa. Sitähän se on, kun puhutaan jatkuvuudesta, perheyritysten pitkäjänteisyydestä ja 25 vuoden kvartaalista. Perustan rakentamisesta sille, että seuraavatkin sukupolvet pärjäävät.
YHTEISKUNNALLISESSA keskustelussa perheyritykset ovat tänä päivänä vahvasti mukana. Keväällä edessä ovat eduskuntavaalit, ja juuri nyt on ajankohtaista vaikuttaa siihen, että meidän omistajien ja yrittäjien ääni kuuluu seuraavassa hallitusohjelmassa. Yrittäjä ottaa yleensä aina riskin investoidessaan. Siksi poliittisen päätöksenteon täytyy perustua pitkäjänteisyyteen ja olla ennustettavaa, johdonmukaista ja kasvua tukevaa. Tämä vahvistaa suomalaista kilpailukykyä. Verotuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Työnteon on oltava aina kannattavaa, ja työn verotuksen pitää tukea sitä. Verotus vaikuttaa myös kotimaiseen ostovoimaan, joka tällä hetkellä heikkenee huolestuttavasti.
SUKUPOLVENVAIHDOSTEN onnistuminen on äärimmäisen tärkeää perheyritysten jatkuvuudelle. Sen vuoksi päätöksenteossa ei saa unohtaa perheyritysten roolia työllistäjinä ja uuden luojina. Tilastokeskuksen mukaan maamme työllistävistä yrityksistä 70 % on perheyrityksiä, ja ne työllistävät noin 40 % yrityssektorin työntekijöistä ja luovat 30 % jalostusarvosta. Omistajuudella on siis väliä. Juuri me, perheyrittäjät, olemme keskeisesti rakentamassa myös suomalaista omistajuutta. Kun Suomessa on hyvä yrittää, omistaa ja työllistää, siitä hyötyvät kaikki.
Sukupolvenvaihdosten onnistuminen on äärimmäisen tärkeää perheyritysten jatkuvuudelle. Sen vuoksi päätöksenteossa ei saa unohtaa perheyritysten roolia työllistäjinä ja uuden luojina.