Perheyrityksen toimitusjohtajan valinta – perheenjäsen vai ulkopuolinen
Julkaistu 10.01.2025
Perheyrityksen toimitusjohtajan valinta on yksi keskeisimmistä päätöksistä, joka vaikuttaa perheyrityksen menestykseen. Usein hallitus ja omistajaperhe joutuvat puntaroimaan, valitaanko johtoon omistajaperheen jäsen vai ei. Perheyrityksen menestymisen kannalta on tärkeää, että omistajaperhe ja hallitus ovat kyvykkäitä valitsemaan sekä yrityksen kehitysvaiheeseen että strategiaa toteuttamaan sopivimman toimitusjohtajan.
Omistaja–toimitusjohtaja: Pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista
Kansainvälisen tutkimuksen mukaan omistaja–toimitusjohtajat voivat tuoda merkittäviä etuja erityisesti silloin, kun yrityksen menestys vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja kärsivällisiä investointeja. Tämä johtuu usein siitä, että perheenjäsenenä toimiva toimitusjohtaja jakaa omistajaperheen arvot ja on valmis panostamaan yrityksen tulevaisuuteen, vaikka tulokset eivät näkyisi heti.
Tutkimusartikkelissa, joka analysoi 175 aiemman tutkimuksen tuloksia, havaittiin kuitenkin myös rajoitteita omistaja-toimitusjohtajuudessa. Omistaja-toimitusjohtajat voivat olla varovaisempia esimerkiksi kansainvälistymisessä ja suurissa strategisissa innovaatioissa. Tämä konservatiivisuus voi haitata yritystä etenkin nopeasti muuttuvilla markkinoilla.
Vahvuudet
Sitoutuminen pitkäjänteisiin investointeihin.
Yhteiset arvot omistajaperheen kanssa.
Syvällinen ymmärrys yrityksen historiasta ja kulttuurista.
Henkilöstön, asiakkaiden ja yhteistyökumppanien luottamus
Haasteet
Varovaisuus suurissa innovaatio- ja kansainvälistymisaloitteissa.
Objektiivisuuden puute päätöksenteossa.
Mahdolliset omistajaperheen sisäiset jännitteet
Ulkopuolinen toimitusjohtaja: Tuoreita näkemyksiä ja objektiivisuutta
Perheeseen kuulumaton toimitusjohtaja tuo yritykseen usein uusia näkökulmia ja erilaista kokemusta. Hän pystyy myös tarkastelemaan perheyrityksen toimintaa ilman tunnesiteitä ja historian painolastia. Tutkimusten mukaan ulkopuoliset toimitusjohtajat menestyivät erityisen hyvin listatuissa perheyhtiöissä, joissa tarvitaan usein laajempaa strategista osaamista ja kykyä johtaa monimutkaisempia organisaatioita.
Jotta perheeseen kuulumattomalla toimitusjohtajalla olisi parhaat edellytykset menestyä, hänet pitää perehdyttää hyvin sekä yritykseen että omistajaperheeseen. Harvard Business Review’n artikkelissa korostetaan kuukausien “sisäänajoa”, jossa uudella toimitusjohtajalla on aikaa oppia, kuunnella, havainnoida ja lopulta ottaa johtajuus haltuun. Erityisen tärkeää on antaa uudelle toimitusjohtajalle tilaa tehdä päätöksiä – ja myös omat virheensä.
Vahvuudet
Objektiivisuus ja tuoreet ideat.
Erilainen kokemustausta
Haasteet
Voi kohdata vaikeuksia sopeutua yrityksen kulttuuriin.
Tarvitsee aikaa ansaitakseen omistajaperheen luottamuksen.
Yhteistyöllä menestykseen
Perheyrityksen toimitusjohtajan valintaan vaikuttavat niin yrityksen strategiset tarpeet, omistajaperheen dynamiikka kuin tulevaisuuden kasvutavoitteetkin. Jos perheen sisältä löytyy riittävästi osaamista, johtamiskykyä ja aitoa halua kehittää yritystä pitkäjänteisesti, omistajaperheen jäsen voi olla paras valinta. Tällöin perheen arvot, historia ja visio säilyvät vahvana yrityksen toiminnassa.
Tärkeintä on tehdä valinta harkiten ja rehellisesti arvioiden, kenellä on paras kyky johtaa perheyritystä tulevaisuudessa. Perheyrityksen voimavara on usein sen omaleimainen kulttuuri ja syvä juurtuminen perheen arvoihin – oikea toimitusjohtaja, tulipa hän sitten perheen sisältä tai ulkopuolelta, vaalii näitä vahvuuksia ja kehittää yritystä entistä kestävämmälle pohjalle.
Perheyrityksen menestys ei riipu pelkästään siitä, onko toimitusjohtaja perheenjäsen vai ulkopuolinen. Tärkeää on, että toimitusjohtaja saa omistajaperheeltä ja hallitukselta tarvittavan tuen ja tilan toimia. Kun omistajaperhe, hallitus ja toimitusjohtaja jakavat yhteisen vision ja tavoitteet, perheyritys voi menestyä sukupolvien ajan.
Johtaminen Omistajuus Työelämä