Uutishuone / Blogit

Perheyritys menestyy löysällä taikinalla

Julkaistu Päivi Pentti
HRM Partners, Business Coach

PERHEYRITYS MENESTYY LÖYSÄLLÄ TAIKINALLA

Perheyrityksiä on Suomessa paljon, kaikki hyvin erilaisia. Jotkut luottavat ”löysään taikinaan” ja siihen, että hyvä leipä ja pulla myy itse itsensä, kuten Ämmän Leipä Oy kertoi Kauppalehdessä marraskuun alussa. Jotkut taas lähtevät siitä, että strategiaa pitää jatkuvasti muuttaa ja uusia avauksia tehdä. Marimekon Armi Ratia on sanonut, että ”Marimekko oli ensin painokangas, koska tämä mahdollisuus oli silloin käsillä. Yhtä hyvin sama ajatus olisi voinut ilmetä autoina, jäätelönä tai leluina”. Ja niinhän nyt on käynytkin. Marimekko voi näkyä missä vain. Se on tuunannut alkuperäistä juttuaan sopimaan uusiin ilmenemismuotoihin.  Palvelumuotoilua on selvästikin tehty. 

Entäpä johtaminen sitten?Jonkun mielestä veljen kanssa on paras tehdä töitä, jonkun mielestä taas ei. Perheyrityksissä keskeinen haaste ja mahdollisuus on omistajien erilaiset ja moninaiset roolit sekä erilaiset  toimintatavat.  Parhaimmillaan perheen eri jäsenet löytävät oman paikkansa perheyrityksen kokonaisuudessa ja voivat toteuttaa siinä luontaisinta toimintatapaansa. Jollakin on luontaista visionaarisyyttä ja jollakin taas on kädet taikinassa. Henkilöt siis täydentävät toisiaan. Syntyy hyvä combo – myynti sujuu ja kirjanpitokin tulee tehtyä. Tai sitten haetaan ulkopuolista toimijaa, ehkä neutralisoimaan tilannetta. 

Entäpä uudistuminen ja vanhasta luopuminen?Perheyrityksillä on tarina ja historia, joka voi olla kahle tai voimavara. Työelämä uudistuu ennennäkemättömällä vauhdilla – työ irtautuu ajasta, paikasta ja sopimuksista. Työ siirtyy perinteisistä organisaatioista verkostoihin. Kyvykkyys ja osaamistarpeet ovat murroksessa – vanhalla osaamisella ei ehkä olekaan enää arvoa.  Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu tuovat vaatimuksia melkein alalle kuin alalle, vaatimuksia, joista ei oltu kuultukaan vuosikymmeniä sitten. Tekoäly ja digitalisaatio alkavat olla totta jo monessa paikassa. Uudistuminen tuo valtavasti mahdollisuuksia, mutta se saattaa myös tarkoittaa kipeitä luopumisia. Mistä syntyy rohkeus ja viisaus tähän? Miten johtaa yritystä, jossa voi olla taustalla vuosikymmenten historia ja johdettavia, joiden ikähaitari vaihtelee 20–70 vuoteen?

 

Kirjoittaja: Päivi Pentti, Business Coach (ACC), HRM Partners

Tule kuulemaan lisää Päivin ajatuksia ja keskustelemaan näistä teemoista STRAT I -valmennukseen, joka alkaa 7.2.2019!

Asiasanat
Opi Johtaminen