Perheyritysten työllistämisintoa suojeltava kriisissä
Tulevaisuudenuskoa vahvistavat uutiset ovat vähissä. Niin vähissä, että juuri nyt ei tule mieleen yhtään positiivista ennustetta sen enempää loppuvuoden kuin ensi vuodenkaan osalta. Ukrainan sota on sysännyt liikkeelle pimeät voimat, jotka enteilevät myös talouden painumista taantumaan.
Ainoa positiivinen valopilkku Suomen talouden taivaalla on työllisyystilanne. Sen voimin talous vielä taapertaa plussan puolella.
Jotta taantumapeikko saataisiin pidettyä kurissa, tulisi vahvistaa yritysten kykyä ja halua työllistää. Suomi on yhä takamatkalla. Suomen työllisyysaste on edelleen merkittävästi jäljessä muita Pohjoismaita työvoimapulasta ja hyvästä työntarjontatilanteesta huolimatta.
Kasvavilla toimialoilla yrityksiä vaivaa edelleen työvoimapula. Huolta aiheuttavat myös inflaation myötä kasvavat palkkavaatimukset ja mahdolliset tuotantoa torppaavat työtaistelutoimet. Juoksua on siis syytä parantaa. Korkea työllisyysaste on paras lääke mahdollista taantumaa vastaan.
Kansainvälistä rekrytointia tulee lisätä, mutta myös Suomen kamaralla asuvista pitäisi löytyä lisää tekijöitä avoimia työpaikkoja täyttämään. Kannustinloukuista on päästävä eroon.
Hallitus on väläytellyt veronkevennyksiä palkkavaatimusten maltillistamiseksi. Palkkaverotuksen keventäminen tuntuu toimivalta vaihtoehdolta palkankorotuksista tulevien lisäkustannusten minimoimiseksi ja työllistämisinnon ylläpitämiseksi. Mitä vähemmän työttömyyttä, sitä vakaampaa on myös kotimainen kysyntä.
Korkea työllisyysaste tuo myös mukanaan valtion kaipaamat lisätulot eniten lisäarvoa tuovalla tavalla.
Perheyritykset ovat tehtävässä avainasemassa, koska Suomen työllistävistä yrityksistä noin 70 prosenttia on perheyrityksiä. Suomeen sitoutuneet perheyritykset ovat Suomen talouden ja työpaikkojen perusta, josta on syytä pitää hyvää huolta.
Johtaminen Työelämä