Puheenjohtajan testamentti
Tammikuussa 2021 alkanut toimikauteni Perheyritysten liiton puheenjohtajana lähestyy loppuaan. Toimintaympäristöä ovat leimanneet koronapandemian eri aallot sekä Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan.
Pandemiasta kärsivät eniten koronarajoitusten piiriin joutuneet toimialat; sodasta taas ne yritykset, joiden Venäjän liikesuhteet tai investoinnit ovat olleet merkittävät. Molemmat kriisit muistuttivat siitä, että omistajan päätöksiin ja valintoihin liittyy aidosti riskejä. Toisaalta kriisinkestävä yritystoiminta ja kotimainen omistajuus tuovat turvaa epävarmoina aikoina. Siksi(kin) kotimaista omistajuutta on syytä vaalia!
Perheyritysten liitto puolestaan sopeutui poikkeusoloihin hyvin. Toimintamme jatkui virtuaalisessa muodossa eikä jäsenkatoa ollut havaittavissa. Myös liitto osoitti kriisinkestävyytensä, mikä edellytti toimistolta sekä kovaa työtä että ketteryyttä. Jäsenten sitoutuminen toimintaan etäyhteyksien kautta oli kiitettävää ja ilahduttavaa. Rajoitusten poistuttua saatoimme viettää liiton 25-vuotisjuhlia juuri oikea-aikaisesti ja kaikin puolin onnistuneesti.
Liiton toimintaan ja kehitykseen kuluneen kolmen vuoden aikana voidaan muutenkin olla tyytyväisiä. Jäsenmäärä on kasvanut, ja jäsentyytyväisyys on korkealla tasolla. Kasvava jäsenmäärä mahdollistaa sekä monipuolisempaa verkottumista että vahvempaa vaikuttamista, joten jäsenmäärän kehitykseen on syytä panostaa jatkossakin.
Pitihän omaan puheenjohtajakauteeni osua myös uuden toimitusjohtajan rekrytointi! Liiton toimitusjohtajan paikka herätti laajaa kiinnostusta, ja hakijoiden taso oli kova. Uusi toimitusjohtaja pääsi aloittamaan nopeasti, ja valinta on osoittautunut onnistuneeksi.
Liiton sisäinen tilanne on siis pysynyt vakaana. ”Sisäpolitiikassa” olemme onnistuneet hyvin. Entä sitten vaikuttamisessa ja edunvalvonnassa?
Omistajuuteen liittyvät teemat ovat olleet hyvin esillä niin politiikassa kuin julkisessa keskustelussa. Perheyritysten liitto on jo kauan sitten vakiinnuttanut asemansa niihin liittyvänä uskottavana asiantuntijana. Hyvä yhteistyö elinkeinoelämän järjestöjen välillä vaikuttamisen saralla on jatkunut. Omistajuuden professuurin perustaminen Aalto-yliopistoon oli myös tärkeä saavutus, jota liitto ja sen jäsenyritykset olivat aktiivisesti edistämässä.
Eduskuntavaalien alla Perheyritysten liitto piti esillä työllisyyteen, verotukseen, investointeihin ja keskisuurten yritysten kasvun merkitykseen liittyviä teemoja. Niiden ympärillä kävimme aktiivisia keskusteluita puolueiden ja ehdokkaiden kanssa. Eri puolilla Suomea järjestetty omistajan ääni -kiertue sai hyvän vastaanoton niin eri vaalipiirien kansanedustajien kuin paikallisten yritysedustajien keskuudessa. Niissäkin tilaisuuksissa kävimme monipuolisia keskusteluita rakentavassa hengessä. Myös asiantuntijapuheenvuoromme hallitusneuvotteluissa saivat vastakaikua.
Suomen uutta hallitusohjelmaa leimaakin pyrkimys varmistaa hyvät edellytykset yritystoiminnalle. Verotukseen liittyviä tavoitteitamme emme tälläkään hallituspohjalla saaneet läpi. Myös työperäisen maahanmuuton edistäminen on hallitusohjelmassa jäänyt korkeintaan puolitiehen. Nähtäväksi jää, tuottaako hallituksen lupaus selvittää perintö- ja lahjaveron korvaamista luovutusvoittoverotuksella mitään perheyritysten sukupolvenvaihdoksia edistäviä johtopäätöksiä.
Tulevan kolmivuotiskaudenkin ajaksi riittää uudelle puheenjohtajalle työtä. Odotettavissa oleva suhdannekehitys tuonee mukanaan omia haasteita myös järjestötoiminnalle, hallitusohjelman toteutus vaatii edunvalvonnalta valppautta ja osaamista, liiton toiminnan eri osa-alueiden integrointi ja toisaalta myös segmentointi on aina yhtä mielenkiintoinen kysymys – mutta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö liiton loistava tiimi ja monipuolisesti lahjakas hallitus onnistuisi tehtävissään myös jatkossa! Liiton puheenjohtajuus on erittäin kiinnostava tehtävä, jossa saa kokea ja oppia paljon. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että minulla on ollut tähän kaikkeen tilaisuus.
Kirjoitus on julkaistu lokakuussa 2023 ilmestyneessä Perhe & Yritys -lehdessä