Riihen kunnianhimoton kompromissi jättää vappusimaan karvaan sivumaun
Keskiviikkona Kesärannassa oli hymyileviä kasvoja hallitussovun merkiksi. Ilon aihe on, että Suomella on yhä operatiivinen hallitus. Se on todella tärkeää pienessä maassa ja koronakriisin yhä vaatiessa johtajuutta.
Pettymys on se, että työllisyystoimia neuvotteluista tuli vain kaksi: ansioturvan työssäoloehdon niin sanottu euroistaminen ja työllisyyspalveluiden siirtäminen kuntien vastuulle ja niiden rahoitusmallin uudistaminen.
Ensimmäinen helpottaa ansioturvan maksamista ja toinen on hallinnon sisäinen muutos. VM:n arvion mukaan nämä toimet toisivat noin 10 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Se on vaatimaton määrä ja sen toteutuminen on epävarmaa.
Viikon väännöstä tuli harmittavan kunnianhimoton kompromissi niin yritysten kuin työllisyydenkin näkökulmasta. Elinkeinoelämän järjestöjen yhteisetkään vetoomukset eivät nousseet hallituksen agendalle tarpeeksi vahvasti. Mieleisiämme päätöksiä emme juurikaan saaneet. Investointien tuplapoistojen jatkosta toki päätettiin. Näyttää enemmän siltä, että kehysriihi oli asioiden siirtoriihi.
Hallitus oli vaikeiden vääntöjensä keskellä kriisitietoinen, mutta lähinnä omasta poliittisesta kriisistään. Suomen yritysten kriisitoimet ja avunpyynnöt jäivät sivuosaan.
Talouden hyppylähtöä ei ole nyt odotettavissa kolmesta syystä. Työmarkkinauudistuksia, kuten paikallisen sopimisen lisäämistä tai ansioturvan porrastusta, ei ole näköpiirissä. Hallituksen itsensä asettaman, Juha Sipilän johtaman kotimaisen omistamisen työryhmän konkreettiset toimenpide-ehdotukset eivät neuvotteluihin päätyneet. Menokehys ylitetään 2022 ja 2023, ja kehyksiin palaaminen siirretään seuraavan hallituksen vastuulle.
Kehyksen ylittäminen on ongelmien piilottamista maton alle. Vuonna 2022 kehys ylitetään noin 900 miljoonalla eurolla ja 2023 vielä noin 500 miljoonalla eurolla. Velkaa joudutaan ottamaan suunniteltua enemmän. Menojakin karsitaan noin 370 miljoonalla eurolla, mutta menolisäykset ovat suuremmat.
Säästökohteista neuvotellaan yhä. Keskusteluissa on ollut kuntien valtionosuuksien pienentäminen. Tämä tarkoittaisi käytännössä verojen korottamista, koska kunnat joutuvat kattamaan pienentyvät valtionosuudet kuntaverojen korottamiselle.
Muut toimet jäävät todennäköisesti jatkovalmisteluun, mikä on tullut Marinin hallituksella huonoksi tavaksi. Päätetään, että päätetään myöhemmin, ja siinä välissä valmistellaan ja valmistellaan taas uudelleen. Selvittelyyn pääsi yksi mielenkiintoinen asia, Viron veromalli yhteistöverossa. Tärkeää tässä on se, että yhteisövero olisi nykyistä alempi, jos yritys ei jaa voittoa.
Kohti kesää kuitenkin positiivisen kautta. Työmme perheyritysten asian ajamiseksi jatkuu ja talousennusteet ovat paranemaan päin.
Vaikuta Omistajuus Työelämä Verotus Korona