Uutishuone / Blogit

Riskitöntä kokeilua

Kirjoittanut Simo Valtti Veroasiantuntija, Perheyritysten liitto ry

Julkaistu 08.02.2018

Verottaja on viime vuosina harrastanut uusien tulkintojen kokeilemista ja vanhojen käytäntöjen kyseenalaistamista. Esimerkkejä löytyy esimerkiksi siirtohinnoittelusta ja erilaisista ulkomaisista rahoitusjärjestelyistä, joista lehdetkin ovat paljon kirjoittaneet. Välillä verottaja on pärjännyt, välillä ei.

Verottajan kaveri Vova (Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö) on myös kunnostautunut kokeiluissa. Viitisen vuotta sitten Vova alkoi kyseenalaistaa siihen saakka ongelmitta toimineita lainmukaisia osakevaihtojärjestelyjä. Seurauksena olivat monen vuoden epävarmuus ja pitkät oikeusriidat. KHO laittoi Vovan yritteliäisyydelle pisteen viime vuonna. Lopputuloksena ollaan samassa tilanteessa kuin ennen koko hässäkkää: Osakevaihdot toimivat ongelmitta kuten pitääkin. Mitä Vovan kokeilusta jäi käteen?

Parhaillaan koekaniineina ovat perheyritysten sukupolvenvaihdokset. Verottajan viime syksynä antama verotusohje sisältää monia uusia linjauksia, jotka kiristävät tulkintoja aiemmasta. Seurauksena on, että perheyritykset joutuvat riitelemään verottajan ja Vovan kanssa eri muutoksenhakuasteissa eli oikaisulautakunnassa, hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Näitä kaikkia kokeiluja yhdistää, että verottaja ja Vova tekevät ne ilman riskiä. Jos kokeilu onnistuu, verottaja ehkä saa lisää veroeuroja mutta ei menetä mitään. Jos kokeilu epäonnistuu, verottaja ei saa lisää veroeuroja muttei menetäkään mitään. Tietysti verottaja maksaa palkan niille verovirkailijoille, jotka prosessiin osallistuvat. Lopulta nekin kulut luonnollisesti maksaa veronmaksaja.

Verovelvollisen kannalta tilanne on huonompi: Jos hän häviää riitaprosessin, hän maksaa omat kulunsa. Jos hän voittaa riitaprosessin, hän maksaa omat kulunsa. Teoriassa verovelvollinen voi saada hallinto-oikeudesta ja korkeimmasta hallinto-oikeudesta korvauksia oikeudenkäyntikuluilleen voittaessaan jutun. Mahdollisuus on käytännössä melkein olematon ja korvattava määrä parhaimmillaan symbolinen. Oikaisulautakunnasta ei voi saada sitäkään.

Homma toimii siis niin, että verottaja tai Vova kokeilee uusia ideoita ja verovelvollinen puolustautuu ja maksaa viulut – oli verottaja sitten oikeassa tai väärässä. Verovelvollinen kantaa kokeilun taloudelliset riskit molemmissa tapauksissa. Tämän kaiken päälle tulee se vuosia kestävä epävarmuus, joka estää verovelvollista toteuttamasta liiketoimintansa kannalta järkeviä uudistuksia, kun niiden verokohtelu on epävarma. Se on usein kustannuksia suurempi ongelma esimerkiksi perheyritysten pitkäjänteisissä sukupolvenvaihdosprosesseissa.

Tilanne pitäisi muuttaa kiireesti. Verovelvolliselle pitäisi korvata hänelle muutoksenhakuprosessista kaikissa eri muutoksenhakuasteissa aiheutuneet kulut, jos verottaja on tehnyt asiassa virheen ja muutoksenhakuaste korjaa sen. Virheellä tarkoitan tässä sitä, että verottaja on tehnyt verotuspäätöksen, joka ei muutoksenhaussa kestä.

Jos joku kokeilee, tehköön sen omalla riskillään, ei toisten riskillä.

Asiasanat