Uutishuone / Blogit

Työnantajat toivovat työntekijöitä takaisin toimistolle

Kirjoittanut Minna Vanhala-Harmanen toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto

Julkaistu 19.08.2024

Helsingin keskustan paraatipaikoilla ammottaa liiketiloja tyhjillään. Kaupat, joita helsinkiläiset yksin- ja perheyrittäjät ovat pyörittäneet vuosikausia, menestyksekkäästi ovat nostaneet asiakkaiden puuttuessa ja kassavirran tyrehtyessä kädet pystyyn ja laittaneet ovet säppiin. Liiketilojen lisäksi myös toimistot kolisevat tyhjyyttään. Uudet liikennejärjestelyt, katutyöt ja autottoman keskusten edistäminen on löydetty syiksi kauppojen katoamiseen, mutta myös etätyö on näivettänyt Helsingin ydintä.

Suomalaisten innokkuus etätyöhön on verottanut merkittävästi Helsingin ydinkeskustan päivittäiskävijöiden määrää. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekevät irlantilaisten jälkeen toiseksi eniten etätöitä Euroopassa. Silti suuri osa työtehtävistä edellyttää läsnäoloa - kaupan, ravintoloiden ja tehtaiden työt eivät ainakaan vielä onnistu etänä. Helsingin keskusta-alueelle on sijoittunut paljon etätyön parhaiten mahdollistavia toimistotöitä, joten siellä etätyön suosiolla on kaupalliselle toiminnalle erityistä merkitystä.

Moni Helsingin keskustaan matkaava työntekijä käyttää päivittäiseen edestakaiseen työmatkaansa tunnista kolmeenkin tuntia, joten työpisteen perustaminen keittiön pöydän ääreen on ymmärrettävästi houkutteleva valinta. Mutta ilman kasvokkaisia kohtaamisia työyhteisön yhteisöllisyys alkaa rapautua. Innovaatiot jäävät syntymättä ja vertaisoppiminen toteutumatta, jos yhdessä tekeminen kasvokkain uupuu. Työpaikkaakin on helpompi vaihtaa, kun työkaverit jäävät etäisiksi ja työyhteisön liima puuttuu. Työnantajat toivovatkin työntekijöitänsä takaisin toimistolle.

Työntekijöiden läsnätyöstä saamat hyödyt ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Työntekijän oman työuran kannalta läsnätyö kehittää ammattitaitoa, tehostaa vertaisoppimista ja laajentaa työelämäsuhteita. Ihminen on ennen kaikkea sosiaalinen olento. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaaliset suhteet lisäävät ihmisen onnellisuutta ja antavat lisää elinvuosia. Sosiaalisella elämäntyylillä voi olla lähes liikuntaan verrattava, elinikää pidentävä vaikutus. Työpaikka on keskeinen paikka, jossa sosiaalisuutta voi luontevasti toteuttaa, joten sen tarjoamien verkostojen sivuuttaminen kokonaan voi olla todella kohtalokasta.

Hyvinvoivassa työyhteisössä voi jakaa työkavereiden kanssa niin työtehtävien kuin yksityiselämänkin parhaita ja pahimpia hetkiä. Työpaikat voivat vaihtua, mutta parhaimmillaan työkavereista saa elinikäisiä ystäviä. Työpaikalle suuntaamisen etuja ei kannata jättää käyttämättä, vaikka kotisohva aamulla houkuttaisikin.

 

Asiasanat