Uutishuone / Blogit

Uusi maailma edellyttää yrityksiltä ilmastotoimia etukenossa

Kirjoittanut Juha Niemi

toimitusjohtaja, Niemi Palvelut Oy

Julkaistu 17.11.2021

Glasgow’n ilmastokokous päättyi hieman pettyneissä tunnelmissa, kun maailman johtajat eivät saavuttaneet asetettuja tavoitteita. Nyt monen huomio kääntyy yksityiseen sektoriin. On yritysten oma etu olla edistyksellisiä ja liikkua nopeammin kuin mitä sääntely vaatii.

”Vihoviimeisenkin toimitusjohtajan Suomessa pitäisi nyt ymmärtää, että ilmastosääntelyä ei enää pääse karkuun”, kirjoitetaan Helsingin Sanomien analyysissa 11.4.. ”Päästövähennyksiä ei vaadi enää ainoastaan valtio, vaan myös asiakkaat, rahoittajat ja sijoittajat.” 

Näin se on. Nykyasiakas on valveutunut ja fiksu – hän vaatii palveluntarjoajilta paljon ja tulee jatkossa vaatimaan vieläkin enemmän. Tähän ilmastohuoleen vastaaminen on liiketaloudellisesti järkevää, koska kysyntää on. Ennen kaikkea se on maapallon kannalta oikein; silloinkin kun poliittiset päättäjät eivät etene tarpeeksi päätöksissään, me yrittäjät voimme aikaansaada paljon hyvää. 

Mielestäni fiksu yritys tekee ilmastotoimiin satsaamisen etukenossa. Mitä nopeammin asioita alkaa laittaa kuntoon, sitä paremmin yritys varautuu tähän uuteen maailmaan, jossa vanhoihin ajattelumalleihin ei enää voi turvautua pärjätäkseen. On uudistuttava, on kehityttävä, on oltava edistyksellisiä ja liikuttava jopa nopeammin kuin mitä julkinen toimija meiltä vaatii. 

Aloitimme Niemi Palveluissa työn ilmaston ja ympäristön eteen tosissamme vuonna 2015, ja olen tästä päätöksestä ylpeä. Esimerkiksi kaikki palvelumme toteutetaan jo täysin fossiilittomasti kulkevalla 160 ajoneuvon kalustolla. Työtä on kuitenkin paljon tehtävänä – seuraava tavoitteemme on kokonaan nollapäästöinen kuljetuskalusto vuonna 2030 sekä hiilineutraalius samana vuonna.  

Tänä vuonna perheyrityksemme täyttää 40 vuotta, ja sen kunniaksi olemme lanseeranneet ilmastokampanjan: Niemi40haaste. Toivotamme haasteeseen tervetulleiksi kaikki toimijat, niin yksityiset kuin julkisetkin, julkistamaan kanssamme omat ilmastotavoitteensa ja toimimaan niiden eteen. Jokainen teko on tärkeä. 

Meille perheyrityksille vastuullisuus ja tulevaisuuteen katsominen kuuluu DNA:hamme. Olemme työssämme tottuneet huomioimaan perintömme lapsillemme, ja lastemme lapsille – se on elintärkeää. 

Kun kyseessä on koko maapallon tulevaisuus, tällainen sukupolvien yli tähtäävä ajattelu on välttämätöntä. Jokainen yritys varmasti löytää oman tapansa toimia ilmaston eteen, ja niin pienistä puroista syntyy iso joki, joka on toivottavasti jatkossa entistä kirkkaampi ja puhtaampi! Olkaamme kotiplaneettamme arvoisia. 

  

 

 

Asiasanat