Uutishuone / Blogit

Yritys on kuin avioliitto

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 25.10.2019

Siivotessani kaappeja löysin isäni pitämän puheen hääjuhlassamme yli 20 vuotta sitten. Kahden kauppatieteilijän mennessä naimisiin hän vertasi avioliittoa yritykseen: avioliitto on kahden ihmisen muodostama yritys, jossa kummallakin osapuolella on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet.

Avioliitto, kuten yrityskin, kohtaa erilaisia vaiheita. Isäni mukaan laskukautena pitää uskoa perusideaan, jolle avioliitto alun perin perustettiin: ystävyyteen ja rakkauteen. Idean toteuttaminen vaatii yhtiökumppanin kunnioittamista ja huomioon ottamista.

Isäni maalasi kuvaa myös yrityksen henkilökunnan lisääntymisestä. Hän varoitti, että henkilökunnan kasvu eli lasten saaminen myös kasvattaa kuluja. Hänen mielestään avioliitto on kuitenkin yritys, joka kannattaa perustaa, koska hyvä yritys tuottaa omistajilleen pääomaa ja iloa.

Viime aikoina mediassa on paljon puhuttu yritystoiminnan tarkoituksesta. Isäni puhe sai minut miettimään voisiko avioliittoanalogia tarjota vastauksen myös tähän. Avioliittoasetuksessa todetaan, että avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Yrityksen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi kuulostaa paljon paremmalta kuin osakeyhtiölain kirjaus: Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Usea perheyritys huomioi missiossaan yhteisen parhaan. Vaisala on määritellyt tehtäväkseen havaintoja paremman maailman puolesta. Halton mahdollistaa ihmisten hyvinvoinnin vaativissa sisäilmaympäristöissä. Oilon tarjoaa ympäristöystävällistä energiaa asiakkailleen. Ensto uskoo parempaan elämään sähköllä ja kestävämpään huomiseen. Näissä perheyritysten missioissa, elämäntehtävissä ja tarkoituksissa halutaan luoda parempaa maailmaa ja elämää.

Paremman elämän luominen ei kuitenkaan estä tuottamasta voittoa ja iloa omistajille, vaan ehkä päinvastoin jopa edistää myös tämän tavoitteen saavuttamista.

Yritystoiminta mitä suurimmassa määrin edistää yhteiskunnan säilymistä. Valtion vuoden 2020 budjetin tuloista liikevaihdon perusteella kannettavat verot ja maksut sekä yhteisö- ja valmisteverot muodostavat lähes 70 %. Yksityinen sektori työllistää 1,9 miljoonaa ihmistä eli 73 % työllisistä. Yritykset myös kehittävät yhteiskuntaa luoden palveluja ja tuotteita muun muassa ratkaisemaan yhteiskunnallisia haasteita.

Perheyrityksen, kuten avioliitonkin perustamisen taustalla on ajatus pysyvyydestä. Pitkäjänteinen toiminta on perheyritysten dna:ssa, koska useimpien perheyritysten omistajien tavoitteena on siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin mitä he itse sen saivat – kasvattaa perhettä eli henkilökuntaa.

Miten sinä perheyrityksen omistaja luot yhdessä henkilökunnan kanssa onnellisen kodin?

Asiasanat