Uutishuone / Haastattelut

Jatkajapolven polut perheyritykseen mietittävä ajoissa

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 13.08.2021

Peikko Groupin omistajina ovat toimitusjohtaja Topi Paanasen lisäksi yrityksen perustajan Jalo Paanasen seitsemän lastenlasta. Kolmas polvi on iältään 16¬25-vuotiaita. Äänivalta on Topi Paanasella.

– Kun omistajia on enemmän, niin tilanne monimutkaistuu. Tässä vaiheessa meidän pitää keskustella muun muassa kuka voi tulla töihin yritykseen ja minkälaisilla ehdoilla, voiko olla mukana omistamassa ilman selkeää roolia ja mitä erilaisia rooleja on olemassa, tarvitseeko kaikkien olla omistajia ja millä ehdoilla lunastus tapahtuu.

Perheyrityksessä pitää koko ajan olla agendalla kuka tai ketkä jatkavat ja ottavat vastuun. Keskustelua ei pidä pelätä. Topi kannattaa ajatusta, että näitä asioita työstetään yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa.

– Silloin keskustelu on sivistyneempää, kun kukaan ei kehtaa tapella ulkopuolisen kuullen.

Intohimo, ei omistusportfolion osa

Topille tärkein asia on, että jatkajapolvi ei näe Peikkoa omistusportfolion osana.

– Tässä pitää olla tunnetta mukana ja nähdä, että yritys koostuu ihmisistä. Omistajina olemme vastuussa siitä, miten meidän 2000 hengen porukka pärjää ja miten heidän perheensä pärjäävät. Jos haluaa salkkumentaliteettia, niin kannattaa ottaa rahat, mennä pörssiin ja pelata siellä.

Hän haluaa antaa mallia siitä, että työ yrityksessä voi oikeasti olla hauskaa. Hän tuo usein esimerkiksi kotiin yrityksen johtoa ja asiakkaita.

Jatkuvuuden kannalta on olennaista, että nuoret tuntevat yrityksen ja heille muodostuu siihen tunneside.

– Olen esimerkiksi tehnyt jatkajapolven kanssa matkoja tehtaillemme. Seuraavaksi on tarkoitus mennä tutustumaan Romanian tehtaaseemme. Haluan välittää heille tunnelmaa, mitä on kansainvälinen bisnes.

Topi keskustelee yrityksen asioista kaikkien serkkujen kanssa, ei vain omien lastensa kanssa.

– Minulla on noin kerran kvartaalissa lauantaikokous TEAMSillä tai livenä jatkajapolven kanssa. Käydään läpi firman kuulumiset ja mitä mahdollisia muutoksia on tapahtumassa ja miksi.

Vapaus valita

Topi Paanasen mielestä on tärkeää, että jatkamisesta ei muodostu nuorelle polvelle velvollisuus. Heille pitää antaa vapaus valita. Olisi hyvä kuitenkin miettiä, milloin päätös ja oma rooli pitäisi löytyä.

Topi Paananen

Kesätöitä, ei hallitushumppaa

Nuorille on hyvä tarjota polkuja yrityksessä työskentelyyn. Kesätyöt ovat olennainen osa nuorten polkua perheyritykseen.

– Jatkajapolvemme on muun muassa hakannut vasaralla metallia, hitsannut, syöttänyt tilauksia koneelle ja siivonnut toimistoa. 16-vuotias poikani oli viime kesänä jo neljättä kertaa kesätöissä.

On tärkeää, että jatkajapolvi tutustuu yrityksen toiminnan ja henkilöstön lisäksi myös asiakkaisiin.

– Soitin hyvälle asiakkaallemme, että meidän poika tulee teille kesätöihin ja kerroin, että sun poika tulee sitten meille kesätöihin.

Topi ei pidä järkevänä nuorten tuomista yrityksen operatiiviseen hallitukseen vain verotussyistä.

– Se ei välttämättä tee hyvää nuorelle eikä yritykselle. Pahin skenaarioni on, että jatkajapolvi ei ole enää itsenäinen, itsepäinen ja toimelias, vaan se passivoidaan hallitushumpalla.

Topi kärjistää, että myös osingoilla voi olla tappava vaikutus jatkajapolveen.

– On äärettömän tärkeää määritellä, minkälaista varallisuutta yritys tuottaa seuraavalle sukupolvelle. Mikä on hyväksyttävä varallisuustaso, jonka skidit saavat ilman työntekoa?

Vapaus valita

Jatkamisesta ei kuitenkaan saa muodostua nuorille velvollisuus, vaan heille pitää antaa vapaus valita. Olisi hyvä kuitenkin miettiä, milloin valinta ja oma rooli pitäisi löytyä.

– Meidän tapauksessamme 10–15 vuoden sisällä nuorten pitäisi päättää, ovatko he mukana vai eivät. Ajankohta on hyvä olla riittävän kaukana, mutta päätöksenteon kannalta sellainen on hyvä olla. 10 vuoden päästä olen kuusikymppinen ja minun pitää päästää irti viimeistään 65-vuotiaana, jotta en ole tiellä.

Jatkajapolvella on myös vapaus valita muu intohimon kohde kuin perheyritys.

– Jos nuorella ei ole kiinnostusta yrityksen toimintaan, niin hän voi kokea omistamisen silloin taakkana. Ja eihän kaikkien tarvitse olla kiinnostuneita yrityksestä. Voimme aivan hyvin tavata perheen jäseniä ilman yhteistä omistusta.

Peikko Group

  • liikevaihto 239 milj. €
  • henkilöstö 2000
  • oma myyntitiimi 34 maassa
  • oma tuotanto 12 maassa

Peikko Group on maailmanlaajuinen edelläkävijä matalissa välipohjarakenteissa, tuulienergiaratkaisuissa sekä betonirakentamisen liitosteknologiassa.

Asiasanat
Opi Omistajuus Työelämä