Uutishuone / Maakuntien Veturit

Rukan hiihtokeskus tuo työtä ja tuloja koko Kuusamolle

Kirjoittanut Matti Remes

Julkaistu 21.03.2025

Ahon perheen omistama Rukan hiihtokeskus ja sitä ympäröivät matkailupalvelut ovat merkittäviä työllistäjiä, mutta taloudellinen hyöty säteilee paljon laajemmalle. Seuraava tavoite on houkutella Kuusamoon lisää kesämatkailijoita.

Ahon perheestä tuli 50 vuotta sitten hiihtokeskusyrittäjiä, kun Kuusamon luontoon rakastunut Jussi Aho osti konkurssin partaalla horjuneen Rukan rinneyhtiön. Sittemmin perheyhtiö hankki omistukseensa myös Pyhätunturin hiihtokeskuksen.

Viiteen vuosikymmeneen on mahtunut kaksi läheltä piti -konkurssia. Määrätietoisella työllä ja rohkeilla investoinneilla Ruka ja Pyhä ovat nousseet pohjoisen Suomen elinvoimaisimpien matkailukeskusten joukkoon.

Nykyisin Rukaa ja Pyhää operoiva Rukakeskus Oy on osa Aho Groupia, jonka omistavat Jussi Ahon lapset Kari Jussi Aho, Miia Porkkala, Annakaija Lappalainen, Antti Aho ja Ville Aho.

"Hiihtokeskuksia on tarkoitus kehittää perheyrityksenä myös seuraavat 50 vuotta", Rukakeskuksen osakas ja hallituksen puheenjohtaja Ville Aho sanoo.

Rukalla 150 yrityksen keskittymä

Rukakeskus omistaa Rukalla itse rinnehissit, välinevuokraamot ja valtaosan liiketiloista, joissa toimii muun muassa muiden pyörittämiä ravintoloita. Rukakeskuksen liikevaihto oli viime vuonna 43 miljoonaa euroa. Palkkalistoilla on noin 350 työntekijää, joista 70 on töissä ympäri vuoden.

Lisäksi Rukalla toimii noin 150 muuta yritystä Scandic-hotellista aina erilaisia palveluja tarjoaviin yksinyrittäjiin.

"Markkinoimme aluetta yhdessä Ruka-brändin alla. Kaikkia yrityksiä yhdistää intohimo kehittää Rukaa ja palvella asiakkaita."

Ville Aho kutsuu Rukaa kävelykyläksi, sillä matkailijan tarvitsemat palvelut ovat muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Auton voi jättää loman ajaksi parkkihalliin.

Rukan keskeinen valtti ovat hiihtorinteiden välittömään läheisyyteen rakennetut loma-asunnot. Aho arvioi, että Rukakeskus on rakennuttanut alueelle 120 miljoonan euron arvosta huoneistoja, jotka on myyty yksityisille ostajille.

"Ostajat ovat sitoutuneet niin sanottuun hot beds -sopimukseen, jossa he vuokraavat asuntonsa toisille käyttäjille, kun ne ovat tyhjillään. Ruka hoitaa vuokrauksen keskitetysti, ja loma-asunnon omistaja saa vuokratuottoa."

Rukan alueella on muitakin majoituspalvelujen tarjoajia. Aho arvioi, että tunturin liepeillä on yhteensä noin 28 000 vuodepaikkaa, kun mukaan lasketaan vuokrattavien asuntojen lisäksi yksityiset lomamökit.

Isoja investointeja uusiin palveluihin

Ville Aho uskoo Rukan ripeän kasvun jatkuvan tulevaisuudessa, ja sitä vauhdittavat Rukakeskuksen omat suurhankkeet.

Hiljattain saatiin valmiiksi 14 miljoonan euron investointi, jossa Maston rinnealueelle rakennettiin Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi ja lumetusjärjestelmän laajennus. Tuoreita investointeja ovat myös kolmen miljoonan saunaravintola ja kahden miljoonan euron ympärivuotinen vuoristorata.

"Olemme nyt aloittamassa uuden kävelykylän rakentamisen tunturin toiselle puolelle Saaruaan. Se on noin 50 miljoonan euron hanke seuraavan 5–8 vuoden aikana", Aho arvioi.

Rukan matkailukeskittymän taloudelliset vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle. Vuonna 2023 tehdyn tutkimuksen mukaan matkailun työllistävä vaikutus Kuusamossa oli 835 henkilötyövuotta. Kunnassa on noin 15 000 asukasta.

"Esimerkiksi loma-asuntojen rakentaminen ja remontointi ovat isoja työllistäjiä. Matkailu tuo myös tuloja paikalliselle elintarvikealalle kalastajista poronhoitajiin. Myös päivittäistavarakauppa on iso hyötyjä."

Matkailijoiden ansiosta Kuusamossa on kattava palveluinfra, josta hyötyvät myös paikalliset asukkaat. Kunnalle matkailualalta saatavat kiinteistö- ja kunnallisverot ovat puolestaan merkittävä tulonlähde.

Rukan matkailukeskittymän taloudelliset vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle. Vuonna 2023 tehdyn tutkimuksen mukaan matkailun työllistävä vaikutus Kuusamossa oli 835 henkilötyövuotta. Kunnassa on noin 15 000 asukasta.

Luonto pohjoisin keskeisin vetonaula

Ville Aho uskoo pohjoisen Suomen matkailun kasvuun, kunhan se toteutetaan kestävällä ja vastuullisella tavalla. Rukan hiihtokeskus on suunniteltu tarkoituksella tiiviiksi, jotta rakentaminen vie mahdollisimman vähän tilaa luonnolta.

Myös energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian käyttöön on panostettu paljon. Näin suorat hiilidioksidipäästöt on saatu vähenemään noin 90 prosenttia vuodesta 2008.

"Pohjoisen matkailubisneksen elinehto on ainutlaatuinen luonto. Siksi esimerkiksi luonnonpuistojen reitit ovat aivan keskeisessä roolissa, kun houkuttelemme tänne lisää matkailijoita. Metsähallituksen luontopalvelujen budjettileikkaukset uhkaavat kuitenkin heikentää tätä tärkeää perusinfraa", Aho toteaa.

Kesämatkailussa suurin kasvupotentiaali

Rukakeskuksen liikevaihdosta noin neljä viidesosaa ja käytännössä koko tulos saadaan talvikaudelta. Ahon tavoitteena on tasoittaa vuodenaikojen suuria eroja ja nostaa kesän osuus liikevaihdosta lähelle kolmannesta.

"Voimme houkutella lisää matkailijoita kotimaasta, mutta kesämatkailun suurin kasvupotentiaali tulee ulkomailta, etenkin Keski-Euroopasta."

Ahon mukaan kiinnostus pohjoiseen Suomeen kasvaa, kun Välimeren lomakohteissa kesistä tulee ilmastonmuutoksen myötä entistä tukalampia. Keskieurooppalaisia varten tulisi kuitenkin olla tarjolla matkailupalveluja vielä elokuussakin.

Nykyisin vaikkapa Rukalla monet palvelut on suljettava elokuun alussa, kun suomalaisten perinteinen lomakausi hiipuu.

Ahon mielestä Suomessa kesälomakauden siirto kahdella viikolla auttaisi pitämään paikkoja auki pidempään, jolloin myös elokuussa lomaileville ulkomaalaisille olisi tarjolla palveluja.

"Matkailun kasvu kesäkuukausina ja sesongin piteneminen toisi lisää ympärivuotisia työpaikkoja ja parantaisi kiinteistöjen käyttöastetta."

Perhe omistajana

Omistajaperheeseen kuuluvat sisarukset Ville Aho (edessä) Kari Jussi Aho, Antti Aho, Annakaija Lappalainen ja Miia Porkkala.

kuva: Aho Group

Asiasanat