Uutishuone / Perheyritystarinat

Famifarm panostaa vihreään vastuullisuuteen

Kirjoittanut Riitta Saarinen toimittaja

Julkaistu 12.10.2022

Erilaiset yrtit ja salaatit ovat löytäneet tänä päivänä tiensä suomalaisten ruokapöytään. Joka kolmas ruukkuyrtti suomessa tulee famifarmilta joroisista. Kuluttajat tunnistavat tuotteet järvikylä-tuotemerkistä, joka viittaa grotenfelt-suvun kartanoon.

Monet yritysideat ovat saaneet ideansa ja alkunsa ulkomailta: niin myös Famifarm, jota voi kutsua monin tavoin edelläkävijäksi omalla alallaan.

Yrityksen perusti vuonna 1987 Karl Grotenfelt, 78, joka teki ennen yrittäjäksi ryhtymistään uraa metsäteollisuudessa A. Ahlströmin palveluksessa Varkaudessa. Samalla hän viljeli perimäänsä Järvikylän kartanoa Joroisissa Pohjois-Savossa.

”Isä oli ollut työmatkalla Tukholmassa ja nähnyt lehdessä artikkelin ruotsalaisesta kasvihuoneyrityksestä, joka kehitti salaatin ympärivuotista kasvatusta muoviruukuissa, joissa ravinteet kiersivät suljetussa vesijärjestelmässä. Isä kehitti tämän yrityksen kanssa järjestelmää eteenpäin ja perusti oman kasvihuoneyrityksen kartanon maille”, kertoo Karl Grotenfeltin poika Albert Grotenfelt, joka luotsaa Famifarmia yhdessä isosiskonsa Caroline Grotenfelt-Fyhrin kanssa. 

Järvikylä-tuotemerkin ruukkusalaatit tulivat markkinoille 1987 ja muutama vuosi sen jälkeen ruukkuyrteistä tilli, persilja ja ruohosipuli.

Nykyään Famifarm on tuoreyrttien ja -salaattien alalla markkinajohtaja, jolla on viljelyssä Suomen laajin valikoima yrttejä ja salaatteja. Yritys tuottaa vuodessa yli 25 miljoonaa yrtti- ja salaattiruukkua 5,5 hehtaarin alalla, joka vastaa kooltaan kahdeksaa jalkapallokenttää.  Kasvihuoneiden linjastoille istutetaan jokaisena työpäivänä satatuhatta uutta kasvia.

 

Oppi muualta kullanarvoista

Sisarukset Caroline ja Albert omistavat enemmistöosuuden Famifarmista, minkä lisäksi yrityksessä ovat mukana pienemmillä osuuksilla heidän vanhempansa, jotka nauttivat nyt eläkepäivistä.

Sekä toimitusjohtajana työskentelevä Caroline että yrityksen hallituksen puheenjohtajana toimiva Albert ehtivät olla Hankenin opintojensa jälkeen työssä pitkään muualla ennen kuin tekivät päätöksen siirtymisestä perheyritykseen.

Caroline tuli työhön perheyritykseen perusteellisen harkinnan jälkeen vuonna 2010 sukupolvenvaihdoksen myötä. Sitä ennen hän oli ehtinyt työskennellä media-alalla sekä teknokemian ja kosmetiikka-alan yrityksissä.

”Se ei ollut mitenkään itsestään selvää, että olisin tullut työhön perheyritykseen. Olin jo lähes aikuinen, kun Famifarm perustettiin, joten en voi oikeastaan sanoa, että olisin kasvanut yritysperheessä. Sain kuitenkin paljon työkokemusta siitä, kun työskentelin useissa isoissa yritysorganisaatiossa. Niistä saatu oppi on ollut kullanarvoista ja antanut paljon eväitä matkaan”, Caroline toteaa.  

Famifarmin toimitusjohtajaksi Caroline siirtyi vuonna 2019 vastattuaan sitä ennen yrityksen markkinoinnista. Vuotta aiemmin perheyrityksen liiketoiminta oli laajentunut kasvihuonetuotannosta valmisruokabisnekseen, kun Famifarm hankki omistukseensa Juvalla valmisruokaa tekevän Kruunu Herkun. Sitä ennen perheyritys oli ollut kuusi vuotta Kruunu Herkun vähemmistöosakkaana. 

”Tytäryhtiö Kruunu Herkun suurin myyntikanava on ruokakauppojen palvelutiskit, mutta valmistamme myös aterioita sopimusvalmistuksena. Valmisruokatuotannolla on yhtymäkohta salaatti- ja yrttialaan, vaikka edustaakin eri toimialaa”, Caroline sanoo.


 

Caroline Grotenfelt-Fyhr ja Albert Grotenfelt

”Meidän juttu" löytyi

Albert tiesi kaupallisten opintojensa jälkeen, että halusi tehdä työtä rahoituksen, sijoittamisen ja yritysjärjestelyjen saralla. Hän pääsikin pian kiinnostaviin tehtäviin ja ehti olla työssä sekä kansainvälisessä että kotimaisessa neuvonantoyrityksessä ennen siirtymistään perheyrityksen leipiin.

”Isä oli rakentanut yritysryppään 2000-luvun alkupuolella, ja perheyrityksessä tapahtui muutenkin paljon”, Albert kuvailee tilannetta. Hän oli kiinnostunut myös mahdollisuudesta  viettää enemmän aikaa kasvavan perheensä kanssa lähempänä Järvikylän kartanoa, jonka hän oli perinyt isältään jo aiemmin.

”Päädyimme siihen, että meidän perheyrityksen juttu olisi kasvihuoneviljely. Emme olleet tarpeeksi isoja tekemään kaikkea. Luovuimme aika pian muista yrityksistä ja keskityimme 2000-luvulla kasvihuoneen tekniikan modernisoimiseen ja yrityksen laajentamiseen. Niissä riitti tekemistä.”

Yhteistyö sisarusten välillä on toiminut perheyrityksessä hyvin. Matkan varrella on opittu koko ajan uutta.

”Olemme kehittäneet yritystä paljon viimeisen kahden vuoden aikana, vaikka kasvukipuja ja monenlaisia haasteita on kyllä koko ajan.”

”Yksi suurimmista haasteista on tuotantokulujen, kuten sähkönhinnan nousu, mikä aiheuttaa kustannuspaineita tuotteiden hintoihin. Oma lämpölaitos meillä on ollut jo viisitoista vuotta. Käytämme siinä suomalaista turvetta ja haketta, joka saadaan osittain omasta metsästä.”


 

[Otsikko]

Sukupolvien jatkumo

Famifarm, joka on toisen polven perheyritys, on osa Järvikylän kartanon pitkää kehityskaarta. Kartano on ollut Grotenfeltin suvun omistuksessa aina vuodesta 1674 lähtien. Perheyrityksen tuotemerkki Järvikylä syntyi sukutilan nimestä, ja logoa koristaa kuva Järvikylän kartanosta. Järvikylä-tuotemerkki valittiin tänä vuonna Taloustutkimuksen teettämässä selvityksessä Suomen arvostetuimmaksi vihannesbrändiksi.

Joroinen on ollut tunnettu aikoinaan kartanoistaan, mistä se on saanut lempinimen ”Pikku-Pariisi ja ”Savon Pariisi”. Paikkakunnalla on ollut lähes parikymmentä kartanoa, joista suurin osa on toiminnassa myös nykyään.

Järvikylän kartano nousi maatalouden edelläkävijäksi 1800-luvulla, jolloin siellä kehitettiin peltoviljelyä ja kokeiltiin uusia kasveja. Eläinpuolella huomio keskittyi nautakarjan jalostukseen. Tilalla oli aikoinaan myös oma meijerikoulu sekä meijeri, jonka voi voitti palkintoja niin Hampurissa kuin Pietarissa. Voita myytiin Pietariin ja sitä syötiin jopa Venäjän keisarin pöydässä.

Kun Karl Grotenfelt peri kartanon vuonna 1975, otti hän elämäntyökseen uusien liiketoimintojen kehittämisen kartanon elinvoimaisuuden ja rakennuskannan säilyttämiseksi. Kekseliäisyys poiki useita uusia ideoita, joista osa, kuten endiivin viljely ja vuohenjuuston valmistus toteutui. 2000-luvulla Famifarm keskittyi kokonaan salaattien ja yrttien kasvihuoneviljelyyn.

Karl siirsi kartanon isännyyden vuonna 2011 Albertille, joka on jatkanut isänsä aloittamaa siirtonurmen viljelyä, joka toimii Finnurmi-yritysnimellä. Albert on myös monipuolistanut tilan viljelykiertoa parantaakseen maan rakennetta ja tuonut viljelyyn talvipeitteisyyttä edistääkseen luonnon monimuotoisuutta.

”Isälle kuten meillekin on ollut tärkeää se, että yritys on tehokas ja kilpailukyinen, mutta myös se, että sukutilan maaperällä toimiva yritys työllistää paikallisia. Famifarm on viidentuhannen asukkaan Joroisissa kunnan suurin työllistäjä. Työntekijöitä asuu paljon myös Varkaudessa, jonne on matkaa täältä parikymmentä kilometriä”, Albert toteaa.

 

Maanviljely ja metsätalous ovat Albertille sydämenasia, mutta myös tärkeä tulonlähde. Hän on määrätietoisesti siirtänyt tilan painoarvoa enemmän metsätalouteen, koska uskoo metsätalouden olevan viljanviljelyä vakaampi tulonlähde. Tilan metsäpinta-ala on kolminkertaistunut 2000-luvulla.

 

Visiona vihreämpi lautanen

Famifarmin visiona on vihreämpi lautanen. Yritys haluaa tarjota suomalaisille makua ja väriä päivän jokaiselle aterialle. Osana tätä vihreämmän lautasen ajatusta Famifarm on laajentanut toimintaansa vihreisiin jalosteisiin.

”Tuorepestot ja marjayrttiherkut tulivat markkinoille korona-aikana ja nyt tuotekehitysputkessa ovat menossa seuraavat yrttijalosteet”, kertoo Caroline.

Viime vuosina Famifarm on panostanut paljon yrityksen vastuullisuuteen, joka on oleellinen osa sen liiketoimintaa ja strategiaa. Päätöksiä halutaan tehdä kestävältä pohjalta ja kehittää toimintaa jatkuvasti Järvikylän hengessä. Yrityksellä on työn alla kolmas vastuullisuusraportti, joka valmistuu keväällä 2023.

”Haluamme edetä yrityksessä koko ajan kohti vastuullisempaa toimintaa. Sinne mennään järkevällä tavalla, pala palalta. On tärkeää pitää yritys koko ajan vakavaraisena”, Albert Grotenfelt toteaa.

Tämän vuoden alusta Famifarm on siirtynyt käyttämään kasvituotannossaan kotimaista tuulisähköä.

Jätekuormaa yritys on vähentänyt, kun se alkoi käyttää viime vuoden aikana biohajoavia paperiruukkuja muoviruukkujen sijaan. Muutoksen takana oli useiden vuosien kehitystyö. Uudistus vähensi muovijätteen määrää 80 000 kilolla vuodessa. Se helpotti myös lajittelua ja kierrätystä.

 

Osaava henkilökunta tärkeä

Ympäristöasioiden lisäksi yritys kantaa yrityksestä ja sen työntekijöistä sosiaalista vastuuta.

”Meillä on paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. Kaikkein pisimpään, viisikymmentä vuotta talossa työskenteli Lauri Koponen, joka jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten.”

Famifarmin työyhteisö on monimuotoinen, sillä henkilöstö edustaa yli kymmentä eri kansallisuutta. Yrityksessä kuunnellaan myös tarkalla korvalla työntekijöiden ajatuksia. Esimerkiksi idea pinaattikiinankaalin, pak choin kasvattamisesta tuli alun perin eräältä Farmifamin työntekijältä. Pak choilla on pitkät perinteet aasialaisessa ruokakulttuurissa.

Ideoita löytääkseen Famifarm seuraa jatkuvasti markkinan kehitystä, kuluttajien käyttäytymistä ja ruokatrendejä.

”Nykyään olemme Suomessa aika lailla samassa ajassa maailman ruokatrendien suhteen. Tilanne on muuttunut hyvin paljon viidessätoista vuodessa, kun ihmiset matkustavat ja seuraavat enemmän erilaisia kokki- ja ruokaohjelmia”, kertovat Albert ja Caroline.

”Paljon on tultu siitä, kun kauppojen osastovastaavia koulutettiin VHS-videokasettien kautta tuntemaan ja käyttämään uusia salaatti- ja yrttituotteita.”

Sekä Albertin että Carolinen suosikkiyrtteihin kuuluvat monipuoliset timjami ja korianteri. Caroline luettelee vielä lisäksi salvian ja Albert sitruunamelissan ja ranskalaisen rakuunan.

”Punnitsen yrttiä tarkastellessani sen väriä, rakennetta, tuntumaa ja makua. Siinä on niin monta aistia mukana, että kokemusta voi kutsua terapeuttiseksi. Kaikki yrtit tuoksuvat, maistuvat ja tuntuvat erilaisilta, kun niitä katsoo, maistaa, haistaa ja koskettaa”, Caroline sanoo.

”Pyrimme tuomaan markkinoille joka vuosi ainakin yhden uuden yrtin. Uusi tuoteryhmä on syötävät kukat. Yksi nousevista kasveista on thaibasilika, ja korianteri jatkaa edelleen suosiotaan. Korealaiset yrtit ovat vasta tulollaan.”

Albertilla ja Carolinella on molemmilla kolme lasta, jotka ovat kasvaneet yrittäjäperheessä. Grotenfeltien suvun perinteet siirtyvät eteenpäin heidän kauttaan.

”Yrityksen menestyminen vaatii hyvää tukiverkostoa ja luotettavia yhteistyökumppaneita. Myös osaava henkilökunta on entistä tärkeämmässä roolissa.”

FAMIFARM OY

  • Yrityksen pääomistajia ovat toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr sekä hänen veljensä Albert Grotenfelt, joka toimii Famifarmin hallituksen puheenjohtajana.
  • Famifarmin liikevaihto oli 22,5 miljoonaa euroa ja tytäryhtiö Kruunu Herkun 11 miljoonaa euroa vuonna 2021.
  • Famifarm työllistää Joroisissa yhteensä 130 työntekijää ja Kruunu Herkku Juvalla 70 työntekijää.

 

JÄRVIKYLÄN KARTANO

  • Maa- ja metsätila, jota pitää nykyään suvun 11. sukupolvea edustava Albert Grotenfelt yhdessä vaimonsa Catharinan ja heidän kolmen lapsensa kanssa.
  • Aktiivinen maatila, jossa viljellään viljaa 130 hehtaarilla ja siirtonurmea 55 hehtaarilla. Loput pelloista on riistapeltoja tai vuokralla.
  • Tila käsittää 1950 hehtaaria metsää, josta 100 hehtaaria kuuluu Natura 2000 -alueisiin.
  • Järvikylä työllistää kaksi työntekijää ympärivuotisesti ja kuusi kesäkaudella.

 

 

Asiasanat