Uutishuone / Perheyritystarinat

50-vuotias perheyritys Lapuan Kankurit uskoo suomalaiseen tekstiiliteollisuuden osaamiseen

Kirjoittanut Sini-Marja Ant-Wuorinen Perheyritysten liitto

Julkaistu 29.08.2023

Lapuan Kankurit liittyi Perheyritysten liiton 500:ksi jäsenyritykseksi maaliskuussa ja kuinka sattuikaan, myös Lapuan Kankureilla juhlavat numerot alkavat “vitosella” sillä yritys viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.

Yrittäjäpariskunta Jaana ja Esko Hjelt luotsaavat perheyritystä toisessa polvessa, vaikkakin Lapuan Kankureiden tarina juontaa juurensa useamman sukupolven päähän. Tarina alkoi kun Esko Hjeltin isoisän isä perusti ensimmäisen kutomon vuonna 1917. Sota vaikutti perheyrityksen jatkuvuuteen kuitenkin dramaattisesti siten, että Esko Hjeltin isoisän kaaduttua sodassa, yksi sukupolvenvaihdos teki mutkan ja kutomo jäi hänen veljilleen. Esko Hjeltin isä Juha Hjelt työskenteli enonsa yrityksessä, kunnes päätti perustaa vaimonsa kanssa oman yrityksen vuonna 1973. 

Kasvua koronasta huolimatta 

Tänäkin päivänä on ulkopuolelta tulevia haasteita riittänyt monelle yrittäjälle. Jaana Hjelt kertoo koronavuosien olleen Lapuan Kankureille kuitenkin suuren kasvun aikaa.  Koronavuosina yrityksessä päätettiin toteuttaa myös suuret investoinnit. “Alkushokin jälkeen korona-aika kääntyikin todella isoksi kasvuksi, jolloin investointien kanssa tuli aika kiire ja nyt toivomme, että niiden kanssa vihdoin pääsemme onnistuneesti maaliin. Askelmerkit tulevaan ovat selvät, vaikka juuri nyt koronan jälkeinen maailmantilanne on puolestaan kiristänyt kuluttajien kukkaronnyörejä. Suoramyynti verkkokaupan ja kivijalan kautta on onneksi ollut melko tasaista. Tämän on mahdollistanut uskollinen asiakaskunta. Jälleenmyyjien kanssa talouden notkahdus sen sijaan näkyy tällä hetkellä selvästi”, Jaana Hjelt kertoo kuulumisia. 

Yritysvierailulla ja tutustumiskäynnillä. Kuvassa oikealla PL:n Mikko Pellinen ja Minna Vanhala-Harmanen sekä yrittäjäpariskunta Jaana ja Esko Hjelt.

Arvokuluttujat arvostavat suomalaista tekstiilialan osaamista  

Vaikka käsityöläisammatit tuntuvat hiljalleen katoavan, tekstiilialalla riittää haasteita – eikä vähiten työvoiman saatavuudessa, Lapuan Kankureissa uskotaan vahvasti vastuulliseen valmistamiseen ja tiedostavaan kuluttamiseen massatuotannon sijaan. Tuotantoa ohjaavat vahvat arvot, kuten ekologisuus ja eettisyys sekä laatu ja ajattomuus. “Uskomme, että meidän kannattaa hioa tänne Suomeen tällainen timantti, jossa pystytään tekemään valmis tuote jo kuidusta alkaen. Meillä on koko tuotantoprosessi hyppysissämme ja se on läpinäkyvä, ” Hjelt kertoo yrityksen toimintafilosofiasta.  

Tekstiiliteollisuuden, perinteiden ja osaamisen säilyttäminen Suomessa on Hjeltille sydämen asia. Yritys panostaa myös oppilaitosyhteistyöhön ja Jaana Hjeltillä on vahva usko, että myös seuraava polvi pystyy tällä alalla leipänsä ansaitsemaan. 

Lapuan Kankureiden tuotteet valmistetaan pääosin Lapualla. Lisäksi tytäryhtiö Kaunasissa, Liettuassa tekee ompelukokoonpanoa. Ompelijoiden löytäminen Suomesta on ollut haastavaa jo pitkään, mutta samat haasteet näkyvät myös Liettuan päässä. Lapuan Kankureiden tuorein investointi onkin ompeluautomaatti, jolla saadaan osin korvattua ihmistyövoimaa. Kangas valmistetaan itse langasta ja osin jopa kuidusta asti. 

Alan osaajapula alkaa jo koulutuspaikkapulasta. Jaana Hjelt on iloinen tekstiilipuolen insinöörikoulutuksen alkamisesta uudelleen vuosien jälkeen, mutta myös oppisopimuspaikkoja tarvittaisiin lisää, samaten myös ompelijoiden TE-keskuskoulutukset ovat osoittautuneet hyviksi tavoiksi saada osaavia henkilöitä palkattua. Rekrytointikoulutukset toimivat Hjeltin kokemuksen mukaan hyvin esimerkiksi alanvaihtajille. Työvoimapula on kuitenkin tosiasia.  

Sukupolvien ketju 

Jaana Hjeltin opiskelutausta on tuotantotaloudessa. Eskolla puolestaan tekstiilitekniikan puolella. Opiskelujen jälkeen heitä molempia kiinnosti kansainvälinen ura, joka veikin perheen työn perässä Saksaan. Oma yritys kansainvälisine markkinoineen yhdistettynä suomalaiseen designiin siinsi myös pariskunnan visioissa. 90-luvun lama sai Hjeltin pariskunnan palaamaan pikaisella aikataululla Suomeen ja perheyritys siirtyi uudelle yrittäjäsukupolvelle Esko Hjeltin vanhemmilta. “Ajattelimme, että yksi perhe ja polvi kerrallaan on johdossa. Silloinen sukupolvenvaihdos sujui ongelmitta ja saimme paljon tukea ja apua Eskon vanhemmilta”, Jaana muistelee.  

Nyt Lapuan Kankureissa tulevaisuudessa siintää seuraava sukupolvenvaihdos, kun yrittäjäpariskunnan aikuistuvat lapset ovat jo mukana yrityksessä. Jaana ja Esko Hjeltin tytär valmistelee kauppakorkeakoulussa maisteriopintojaan ja kaksospojat ovat armeijassa.  

Lapset ovat olleet koko ikänsä mukana tai ainakin seuranneet läheltä yritystä ja sen toimintaa. Yksi lapsista on suuntautumassa tekstiili-insinööriopintoihin, joten kiinnostusta myös tuotantopuoleen löytyy nuoressakin polvessa. Valitsivatpa lapset lopulta minkä tahansa uran, Jaana Hjelt kokee tärkeänä pitää heidät mukana perheyrityksen arjessa “niin hyvässä kuin pahassakin”, jotta yrityksestä ja yrittäjyydestä muodostuu mahdollisimman realistinen kuva. 

“Uskomme, että meidän kannattaa hioa tänne Suomeen tällainen timantti, jossa pystytään tekemään valmis tuote jo kuidusta alkaen. Meillä on koko tuotantoprosessi hyppysissämme ja se on läpinäkyvä.”

Hyvien valintojen tärkeys 

Haastattelua tehtäessä Jaana Hjelt tyttärineen on lähdössä Japaniin esittelemään uutta villamallistoa. Japani on yritykselle tärkeä markkina ja suurin vientimaa. “Japanilaisia ja suomalaisia yhdistävät monet asiat, kuten tietynlainen pidättyväisyys, samankaltainen estetiikantaju sekä arvostus luontoa ja luonnonmateriaaleja kohtaan. Japanin markkina on hyvä, mutta myös haastava ja tarkka markkina, joka pitää tuntea hyvin, jotta siellä saa myyntiä”, Jaana Hjelt toteaa.  

“Myös Euroopassa olemme tarkkoja jälleenmyyjien suhteen. Useammin sanomme ei kuin kyllä, sillä haluamme olla varmoja kumppanuuden toimivuudesta myös pitkällä tähtäimellä. Tässä mielestäni juuri perheyrityksille ominaiset arvot tulevat esiin, eli asioita tehdään ennemmin pitkällä kuin lyhyellä syklillä,” Jaana Hjelt toteaa. 

Japanin lisäksi Euroopan saksankieliset alueet, Saksa, Sveitsi ja Itävalta ovat myös tärkeitä vientimaita. Sekä Jaana, että myös Esko Hjelt ovat luoneet aiempaa työuraa Saksassa, joten kontaktit sekä kielitaito helpottavat näillä markkinoilla toimimista. 

Lapuan Kankurit Oy 

On Lapualla toimiva, vuonna 1973 perustettu perheyritys, joka valmistaa kodin tekstiilejä pellavasta, villasta ja puuvillasta 

Toimitusjohtaja: Esko Hjelt 

Liikevaihto: 7,8 milj. euroa 

Työllistää: 36 Suomessa vajaat 20 Kaunasissa 

Kutomon omat myymälät: Tehtaanmyymälä Lapualla Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa ja Lippulaivamyymälä Torikortteleissa, Helsingissä Kauppatorin laidalla. 

Asiasanat