Uutishuone / Perheyritystarinat

Herrankukkaro on kestävän matkailun edelläkävijä

Kirjoittanut Riitta Saarinen

Julkaistu 08.04.2021

Rymättylässä sijaitseva matkailuyritys Herrankukkaro on panostanut vastuulliseen ja kestävään matkailuun ja toimintansa alusta asti.

Yritysten ympäristötietoisuus on noussut viime vuosina vauhdilla. Samalla ovat nousseet esiin vastuullisuuteen liittyvät kysymykset. Tämän on pannut merkille myös isänsä perustamaa Herrankukkaroa luotsaava Karioskari Kangas.

”Asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia ympäristöasioista ja kyselevät esimerkiksi tosi paljon siitä, mistä me saamme makean veden saaristossa. Käyttövesi tulee meille Naantalista ja jätevetemme päätyvät asianmukaisesti kaupungin jätevesilaitokselle”, Kangas selvittää.

”Vedimme jo kymmenisen vuotta sitten omat putket parin kilometrin päähän Röölään, mikä oli iso investointi, mutta ilman sitä meidän olisi ollut hyvin hankala kehittää toimintaa. Käytämme täällä myös uusiutuvaa energiaa. Sähkö on ollut vuodesta 2008 lähtien tuulisähköä.”

Yrityksen toiminnassa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävyys ja vastuullisuus, mistä kertovat myös sille myönnetty Green Key -sertifikaatti sekä Sustainable Travel Finland -merkki.

Hyvä tehdä katselmus

Kansainvälisen Green Key -merkin saanut majoituskohde on sitoutunut henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen vähentämiseen.

Suomessa on tätä nykyä toistasataa Green Key -ympäristösertifioitua matkailukohdetta. Green Key -sertifioidut hotellit, hostellit, leirintäalueet, mökkikylät ja muut matkailualan yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii noin 60 maassa ja sertifikaatin on saanut tähän mennessä yli 3000 kohdetta.

”Me saimme Green Key -sertifikaatin viime kesänä. Kävimme hakuprosessin yhteydessä läpi kaikki toimintamme osa-alueet. Oli hyvä juttu tehdä katselmus ja käydä läpi asioita. Kiinnitimme huomiota muun muassa siihen, miten voimme vähentää vedenkulutusta ja jätteiden määrää. Olemme myös siirtyneet energiaa säästävään valaistukseen”, kertoo Kangas.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kanssa Herrankukkarolla on ollut jo vuosia energiatehokkuussopimus. Siinä matkailu- tai ravintola-alan yritys sitoutuu tehostamaan energiankäyttöään aina kun se on mahdollista. Sopimukseen liittymällä yritys voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutoksen torjuntaan sen lisäksi, että säästää energiakustannuksissa.

”Eri aloilla on omat raporttinsa, jotka täytetään netissä vuosittain. Raportoimisessa ei ole suurta työtä, se menee aika itsestään. Pyrkimyksenä on saada vähennettyä energiaa vuosi vuodelta, vaikka olisi asiakaskasvuakin. Lomaketta täyttäessä pystyy vertailemaan heti edellisen vuoden tietoihin, jolloin näkee, miten on edistynyt”, Kangas toteaa.

 

”Luonto on kaveri”

Viime vuoden lopulla Herrankukkaro palkittiin Baltic Sea Region Sustainable Tourism Awards -kilpailussa. Kilpailussa oli kolme sarjaa: kestävin matkailukohde, kestävin matkailupalvelu sekä kestävin matkailuyritys. Matkailuyritysten sarjassa Suomeen ja Turun saaristoon toivat kaksoisvoiton Aavameri ja Herrankukkaro. Kilpailuun osallistui matkailualan toimijoita yhdeksästä Itämeren maasta.

 

Viime syksynä Visit Finland myönsi Herrankukkarolle Sustainable Travel Finland -merkin. Siihen liittyy kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa. Ohjelma alkoi kesällä 2020. Merkin saaneet yritykset täyttävät kriteerit niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden osalta.

”Visit Finlandin ohjelmaan tulee mukaan koko ajan hurjaa tahtia uusia yrityksiä, jotka kokevat nämä asiat tärkeiksi”, Kangas sanoo.

Herrankukkaron liiketoiminnan kulmakivi on luonnon kunnioitus. Toimintaa kehitetään ja laajennetaan ympäröivän luonnon ehdoilla.

”Meillä on ollut jo pitkään mottona tai sloganina ’Luonto on kaveri’. Se mukaan mennään ja eletään.”

Siitä Karioskari Kangas on iloinen, että meren tila Turun saaristossa on kohentunut huomattavasti siitä, mitä se oli takavuosina.

”Vesien suojelua on edistänyt Pidä saaristo siistinä -yhdistys, jonka Roope-alus vastaa muun muassa saariston jäteasemien tyhjennyksestä. Jätteiden lajittelu on tehostunut koko ajan. Yhdistys tekee myös paljon valistustyötä ja järjestää erilaisia tapahtumia.”

”Nyt täällä näkee taas rakkolevää, joka on puhtaan veden merkki”, Kangas toteaa.

Rakkolevä on herkkä veden laadussa tai suolapitoisuudessa tapahtuville muutoksille. Tärkeänä avainlajina se muodostaa laajoja kasvustoja, jotka antavat suojaa muun muassa kalanpoikasille.

 

 

Voit lukea pidemmän jutun Herrankukkarosta Perheyrityslehden numerosta 2/2020

Asiasanat
Vastuullisuus