Christoffer Ehrnrooth
Ikä: 40
Koulutus: KTM, Hanken
Työ: toimitusjohtaja, Flinkenberg Oy
Asuu: Helsingissä
Vapaa-ajalla: neljän pojan isällä ei ole vapaa-ajan ongelmia. Perhe-elämän lisäksi harrastuksiin kuuluvat mm. sulkis ja veneily
Uutishuone / Perheyritystarinat
Tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävän Flinkenbergin vakaat arvot, kuten kannattava vastuullinen liiketoiminta, luotettavuus, pitkäjänteisyys ja asiakaskeskeisyys näkyvät vahvasti yrityksen toiminnassa
Menestystarina alkoi vuonna 1921, kun vaasalainen merikapteenin poika ja olympiatason purjehtija John R. Flinkenberg perusti yhtiökumppaninsa kanssa tuontiliikkeen.
Vuosisataan on mahtunut sekä tyyntä, että myrskyä, mutta Flinkenberg on edelleen vakaalla kurssilla jo neljännessä polvessa. Nykyinen toimitusjohtaja Christoffer Ehrnrooth sekä talousjohtaja Wilhelm Ehrnrooth ovat John R. Flinkenbergin tyttärentyttären poikia.
Mutkaton tie perheyritykseen
Christoffer:
Aloitin Flinkenbergin toimitusjohtajana vuonna 2017. Tätä ennen toimitusjohtajana oli isämme Bernt Ehrnrooth ja ennen häntä äitimme isä Johan von Fieandt. Olemme siis yrityksen perustajan tyttären tyttären poikia. Kaksi edeltävää toimitusjohtajaa ovat olleet tyttären ja tyttären tyttären aviomiehiä eli tulleet alun perin perheen ulkopuolelta. Molemmat vanhempamme ja isoisämme ovat yhä hallituksessa mukana.
Omat ensimmäiset muistot perheyrityksestä ajoittuvat 80-luvun lopulle kun yrityksen toimitilat olivat vielä Helsingin Bulevardilla ja sitten 90-luvun alkuun, kun toimistomme muutti Espooseen. Isämme oli tuolloin toimitusjohtajana yrityksessä.
Wilhelm: Minä muistan myös uuden toimiston avajaiset Espoossa ja lisäksi mieleen tulee koulun kanssa tehtyjä yritysvierailuja, taksvärkkiä ja sen sellaista.
Christoffer: Tein lyhyitä työharjoitteluja ja kesätöitä jo kouluaikana ja lukiossa päivitin esimerkiksi yrityksemme nettisivuja. Valmistumisen jälkeen aloitin työurani ihan tietoisesti muualla. Minulle oli tärkeää, ettei koko ura rakennu vain yhdessä yrityksessä. Kokemusta on hyvä saada muualtakin.
Wilhelm: Minäkin olin yhden kesän töissä varastolla ja talousosastolla. Lukion jälkeen opiskelin kauppatieteitä ja valmistumisen jälkeen olin yhteensä reilut viisi vuotta muualla töissä, ensin tilintarkastajana ja sitten taloushallinon konsulttina.
Christoffer: Tulin Flinkenbergille muutama vuosi ennen Willeä. Kun aloimme isän kanssa keskustella asiasta, oli taustalla toki myös hänen halunsa eläköityä lähitulevaisuudessa. Sovimme, että tarvitsen ilman muuta selkeän sisäänajovaiheen ennen toimitusjohtajaksi siirtymistä. Aloitin kehitysjohtajana. Siinä positiossa olin noin puolitoista vuotta.
Wilhelm: Päätös tulla Flinkenbergille oli looginen valinta kun edellinen talousjohtaja oli jäämässä eläkkeelle. Tuntui luontevalta tulla töihin, kun sopiva ja kiinnostava paikka vapautui. Meillä on Christofferin kanssa aina sujunut yhteistyö hyvin. Suorastaan yllättävän hyvin. Olemme aika saman tyyppisiä ja useimmiten myös aika samaa mieltä asioista.
Christoffer: Siinä on tosiaan auttanut varmasti, että olemme molemmat rauhallisia, emmekä kovin räiskyviä persoonia. Myös isän kanssa yhteistyö on sujunut aina hyvin. Hän on aika lailla siirtänyt kaikki vastuut seuraavalle polvelle, eikä puutu liikaa operatiivisiin asioihin. Hän on ollut kuitenkin sopivasti apuna ja taustatukena – tarvittaessa.
Wilhelm: Vaikka teemme töitä yhdessä, yrityksen asiat eivät ole yleinen puheenaihe silloin kun tapaamme perheen kesken. Sitä varten ovat hallituksen kokoukset.
Juhlavuosi ja koronavuosi osuivat samaan aikaan
Christoffer: Koronavuosi näkyi meillä konkreettisesti yhden työntekijämme osalta vakavana sairastumisena. Toimihenkilöt ovat pääasiassa olleet etätyössä. Tuotanto on pyörinyt ihan normaalisti. Olemme hyvin turvajärjestelyin onnistuneet pitämään tuotannon normaalina.
Epävarmuudesta huolimatta liiketoimintaamme korona ei ole vaikuttanut negatiivisella tavalla. Oikeastaan päinvastoin. Teräspuolella on ollut havaittavissa kysyntä- ja hintabuumi. Liikevaihdostamme merkittävä osa tulee teräskaupasta ja teräksen jatkojalostuksesta.
Tarkoituksenamme oli järjestää tänä vuonna kesän jälkeen 100-vuotisjuhlat, mutta ehkä niiden aika tulee myöhemmin. Juhlavuosi on kuitenkin noteerattu muuten hyvin mm. asiakkaiden keskuudessa.
Wilhelm: Toki odotamme paluuta normaaliin. 96-vuotias isoisämme odottaa myös malttamattomana, milloin pääsee käymään toimistolla. Siinä onkin ollut hieman jarruttelemista pitää hänet vielä “karanteenissa”.
Liiketoimintojen hajautus luo vakautta ja pitkäjänteisyyttä
Christoffer: Keskeinen vahvuutemme on hajautettu liiketoimintamalli. Tämä ei kenties aina ollut tietoinen valinta, mutta nykyään se on. Esimerkiksi 80-luvulla liikevaihdostamme lähes 70 prosenttia tuli elektroniikkakomponenteista. Teollisuuden alan siirryttyä ensin Viroon ja sitten Kiinaan ei olisi paljon jäänyt jäljelle yrityksestä, jos olisimme keskittyneet ainoastaan siihen liiketoiminnan osa-alueeseen. Tämä on tärkeä asia ja mahdollistaa perheyrityksille tyypillisen pitkäjänteisyyden.
Yrityksen alkuvuosina teimme agenttikauppaa. 60-luvulla alkoi oma maahantuonti. 90- ja 2000-luvulla mukaan tuli oma jalostus teräspuolella. Lisäarvon tarjoamisen merkitys asiakkaalle on korostunut merkittävästi. Emme tarjoa pelkkiä tuotteita vaan kokonaisvaltaisempia ratkaisuja.
Keskeinen vahvuutemme on hajautettu liiketoimintamalli. Tämä ei kenties aina ollut tietoinen valinta, mutta nykyään se on.
Lyhyen tähtäimen tavoitteena meillä on esimerkiksi Flinkenberg Energyn osalta olla Suomen suurin aurinkoenergian maahantuoja. Teräspuolella olemme tehneet määrätietoisia investointeja mm. toimitiloihin ja koneisiin. Valkeakosken teräspalvelukeskukseen hankittiin muutama vuosi sitten iso viistelaserkone ja viimeistelylinja. Keravan betoniteräsosaston tuotanto- ja toimistotilojen 4 miljoonan euron investointiohjelma on juuri valmistumassa. Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä olemassa olevien osastojen ja liiketoimintojen kehittäminen ja kasvattaminen on fokuksessa. Yritysostomahdollisuuksia toki aina silloin tällöin tulee eteen, mutta katsomme ne hyvin harkiten.
Myös kestävä liiketoiminta on tärkeää. Sen keskiössä on luonnonvarojen kestävä, vastuullinen käyttö ja tuotevastuu koko elinkaaren ajalta. Tämä ohjaa myös tuotanto- ja logistiikkaratkaisujamme. Omissa kiinteistössämme mm. tuotamme merkittävän osan sähköstämme itse omilla aurinkovoimaloilla. Sähköiseen liikkumiseen on panostettu työsuhdeautoissa ja toimipisteiden latausinfran rakentamisessa.
On ihan hyvä omistaa ja yrittää Suomessa
Wilhelm: Minusta tuntuu, että Suomessa on joskus ehkä liikaakin fokusoiduttu omistamisen kannalta negatiivisiin asioihin.
Christoffer: Joskus yleisessä keskustelussa unohtuvat positiiviset seikat. Suomi on kuitenkin melko stabiili toimiympäristö. Koemme, että täällä on joistakin haasteista tai epäkohdista huolimatta hyvä harjoittaa yritystoimintaa. Toivoisimme tietysti, että suomalaisessa yhteiskunnassa arvostettaisiin enemmän kasvollista pitkäjänteistä omistajuutta.
Wilhelm: Ehkä tässä on tapahtunut hienoista parannustakin viime vuosina, kun on nostettu esille yritysmaailman onnistujia. Harmillisesti saamme kuitenkin usein kuulla kotimaisten pörssi- ja muiden yhtiöiden myymisestä ulkomaille. Miksi perheyritysten edustamaa vastakohtaa tähän ei arvosteta enemmän?
Christoffer: Yrittäjävetoiseen omistajuuteen on ehkä helpompi samaistua, mutta ylisukupolvisuutta ei välttämättä arvosteta. Toivon, että juuri nämä perheyritysten keskeiset arvot; stabiilius, vahva sitoutuneisuus Suomeen ja pitkäjänteinen toiminta saisivat laajempaakin ymmärrystä ja arvostusta.
Meille nämä ovat joka tapauksessa keskeisiä arvoja tulevaisuudessakin.
Ikä: 40
Koulutus: KTM, Hanken
Työ: toimitusjohtaja, Flinkenberg Oy
Asuu: Helsingissä
Vapaa-ajalla: neljän pojan isällä ei ole vapaa-ajan ongelmia. Perhe-elämän lisäksi harrastuksiin kuuluvat mm. sulkis ja veneily
Ikä: 34
Koulutus: KTM, Hanken
Työ: Talousjohtaja, Flinkenberg Oy
Asuu: Helsingissä
Vapaa-ajalla: harrastaa mm. salibandya, golfia, tennistä ja metsästystä
vuonna 1921 perustettu tekniseen kauppaan erikoistunut suomalainen perheyritys
Liikevaihto: n. 50 milj. € (v. 2020)
Työllistää n. 100 henkilöä kolmella paikkakunnalla Espoossa, Valkeakoskella ja Keravalla
Toiminnot: teräspalvelukeskus Valkeakoskella on erikoistunut teräslevyjen myyntiin, esikäsittelyyn ja jatkojalostukseen. Betoniterästuotteiden varastointi sekä katkaisu-, taivutus- ja hitsauspalvelut toimivat Keravan raudoitetehtaalla. Yhtiö tuo maahan myös energiatuotteita, kemikaaleja ja teollisuuden komponentteja. Pääkonttori ja varasto ovat Espoossa.