Yrittäjyydestä eväät elämään
Perheyrittäjyys ei välttämättä ollut Pärnäsille itsestäänselvyys, mutta se on kudottu tiiviisti heidän elämäänsä: siskosten vanhempansa ovat toimineet yrittäjinä koko elämänsä ajan. Aino, Mirja ja Anna Pärnäsen vanhemmat hankkivat ravintola Pöllöwaarin ja hotelli Yöpuun vuonna 2006, ja loivat siten perustan perheyritykselle. Perheyritys Yöpuu Yhtiö Oy perustettiin vuonna 2016. Nyt, lähes kahden vuosikymmenen jälkeen yrityksen hankkimisesta, sukupolvenvaihdos on tullut ajankohtaiseksi, ja siskoista vanhin, Aino, on astunut toimitusjohtajan saappaisiin vuoden 2024 alusta alkaen.
”Ei se tavallaan ollut aina sellaista, että yritystä jatketaan ja laajennetaan perheessä, mutta nuorempana se oli kyllä sellainen paikka, jonne mentiin töihin, kun tarvittiin. Välillä ei huvittanut ja välillä huvitti”, Aino kertoo.
”Yrittäjyys oli perheessä sellainen normaali. Kyllä me käytiin siellä aina, kun piti käydä jotain katsomassa tai juoksevia asioita hoitamassa. Ja toki oltiin ylpeitä siitä yrityksestä”, Mirja jatkaa.
Pärnästen nuoruudessa perheyritys on näkynyt ja tuntunut. Perheyrittäjyydestä he kertovat, että nuoresta asti työn merkitys ja työn tekemisen arvo on ollut todella vahva. Heidän polkunsa perheyrityksen jatkajina ovat olleet kaikkea muuta kuin suoraviivaiset ja samankaltaiset. Nextin polku -juttusarjan ensimmäisessä osassa he kertovat oman perheyrityspolkunsa muotoutumisesta ja siitä, miten heistä on tullut perheyrityksensä jatkajia.
Miten oma Nextin polku muodostuu, Pärnäset?
Aino, Mirja ja Anna Pärnänen edustavat Yöpuu Yhtiö Oy:n toista sukupolvea. Kukin siskoista on ollut perheyrityksessä nuorena töissä perheyrityksessä, esimerkiksi kesätöissä hotellin kerroshoidossa tai ravintolassa avustavissa työtehtävissä. Myös baarimikon töitä on tehty.
”Kun olin ensimmäistä kertaa täysipäiväisenä työntekijänä siinä baarin takana, niin aloin kotonakin harjoittelemaan baarimikon temppuja ja heittelemään laseja. Silloin ajattelin, että minusta tulee baarimikko - tämähän on hauskaa jutella asiakkaille ja tehdä siinä välissä drinkkejä. Edelleen sanon ystävilleni, että tämä on ollut tähänastisista työkokemuksistani hauskin”, Anna kuvailee.
Anna kuitenkin päätyi toisenlaiseen suuntaan urallaan - hän ei lopulta ryhtynyt baarimikoksi, vaan lähti opiskelemaan Lontooseen. Aiempaa kokemusta nuorisopolitiikasta ja politiikan opintojaan hän hyödyntää nykyisessä työssään terveysteknologia-alan yrityksessä Englannissa, missä hän työskentelee yhteiskunnallisen vaikuttamisen parissa.
”Ei meitä ole koskaan perheyritykseen pakotettu, mutta opiskelemaan on vahvasti kotona kannustettu”, Aino jatkaa.
Mirja vietti nuorempana enemmän aikaa perheyrityksessä työskennellen , ja hankki myös ravintola-alan kokemusta muista yrityksistä.
”Aloitin perheyrityksessä hotellin kerroshoidossa ja ravintolan aputöissä, ja siitä sitten jotenkin jäin ravintola-alalle töihin meidän ravintolaamme. Kuitenkin koko ajan taustalla oli ajatus, että lähden vielä opiskelemaan jotain muuta ja töihin muualle, vaikka vuosia ehdinkin tehdä töitä ravintola-alalla”, Mirja sanoo.
Näin myös tapahtui. Hän muutti kuusi vuotta sitten Helsinkiin, lähti opiskelemaan kauppatieteitä Tallinnaan ja valmistuttuaan muutti takaisin Helsinkiin. Tällä hetkellä Mirja suorittaa kauppatieteen maisteriopintoja Jyväskylään, missä myös perheyrityksen toimipisteet sijaitsevat. Mirjan ja perheyrityksen polut ovat siis lähentyneet etäisyyden jälkeen, ja hän on siirtymässä takaisin perheyritykseen kokeilemaan, miltä myynnin tehtävät tuntuisivat. ”Nyt on sellainen elämäntilanne, että voi lähteä testaamaan perheyrityksessä työskentelyä eri näkökulmasta, varsinkin kun samaan aikaan yrityksen myynnissä on havaittu tarve sellaiselle osaamiselle, mihin itse voisi vastata.”, Mirja pohtii.
Aino kertoo polkunsa olleen suoraviivaisempi, vaikkei hänellekään ollut itsestään selvää, että päätyisi jatkamaan perheyritystä. ”Aloitin meillä täysipäiväisenä vuonna 2018. Sitä ennen olin neljä ja puoli vuotta opiskellut hotelli- ja ravintola-alaa Saksassa yliopistossa ja Yhdysvalloissa sitten tein vielä vuoden erikoistumisopinnot. Samalla, kun opintoni tulivat valmiiksi, perheyrityksessä oli havaittu tarve myynnin kehittämiseen. Siihen tarpeekseen sitten meille tulin ja sillä tiellä ollaan - nyt olen oikeastaan niin syvässä päädyssä kuin vain voi olla.”
Tavalla tai toisella kunkin Pärnäsen polut kohtaavat perheyrityksessä
Koko perhe kokoontuu keskustelemaan yrityksen asioista ja muun muassa sukupolvenvaihdoksesta hallituksen kokouksiin. Lisäksi Pärnästen äiti on perheyrityksessä edelleen operatiivisesti mukana. Kaikki sisaruksista myös kokevat, että heillä on hallituksessa oma roolinsa ja mahdollisuus tulla kuulluksi, vaikka eivät olisi niin vahvasti perheyrityksen arjessa mukana. Haasteet hallitustyössä kuitenkin liittyvät esimerkiksi tunteeseen osaamisen puutteesta.
”Pakko kyllä myöntää, että välillä on kyllä haastavaa pysyä mukana keskustelussa, jos ei ole niin tuttua, miltä tuloslaskelman ja taseen kuuluisi näyttää. Ehkä voisin itse hyötyä koulutuksesta tässä asiassa”, Anna pohtii.
Pärnäsille yksi foorumi omistajaosaamisen kartuttamiseen on Perheyritysten liitto. Aino käy tällä hetkellä Strategisen johtamisen valmennuksia, ja on ollut mukana Next-työryhmässä, Mirja taas on Next-työryhmässä tälläkin hetkellä. Mirja ja Anna kertovat kartuttaneensa työkokemustaan myös Perheyritysten liiton kautta: Mirja Suomessa PL:n Next-harjoittelijana ja Anna Englantilaisessa perheyrityksessä Family Business Networkin (FBN) Next-harjoitteluohjelman kautta.
”Perheyritys on perheyritys Englannissakin, vaikka tämä harjoittelupaikkani olikin liikevaihdoltaan ja suvun kooltaan paljon isompi. Heillä oli jopa suvun oma uutislehti, jonne kirjoitin kolumnin harjoittelujaksostani”, Anna miettii.
Kolmesta erilaisesta polusta yhteinen tie:
Vaikka Yöpuu Yhtiö Oy:n jatkajien, eli Nextien, polut ovat varsin erilaiset, ne kohtaavat perheyrityksessä tavalla tai toisella. Pärnäset kuvaavat, että heillä on hyvä konsensus rooleistaan perheyrityksessä tällä hetkellä ja he kaikki omalla tavallaan osallistuvat yritykseen.
”Siitä ollaan kaikki oltu samalla linjalla, että perheyrittäjyys on ollut sellainen selkeä. Yrityksen asiat ovat kiinnostaneet lapsesta asti.”, -Mirja sanoo. ”Luonnollistahan se on, että jatketaan perheyritystä eteenpäin ja tehdään siitä entistäkin parempi”, Aino vakuuttaa.
Artikkeli on julkaistu Perhe & Yritys -lehdessä 1/2024