Uutishuone / Perheyritystarinat

Pitkä pohja tuo varmuutta

Kirjoittanut Riitta Saarinen toimittaja

Julkaistu 05.09.2021

Ennen kuin Jukka Mäki-Lahnasta tuli Finnprofilesin toimitusjohtaja, ehti hän työskennellä pitkän tovin perheen yrityksessä niin varastolla, myynnissä kuin tuotannossa. se on antanut ymmärrystä ja oppia uralle.

Toimitusjohtaja Jukka Mäki-Lahna, 51, katsoo, että johtajan tärkein ominaisuus on se, että hän ymmärtää kokonaisuuden päälle. Yritystä pitää osata katsoa yläperspektiivistä, niin että kaikki pienetkin liikkeet johtavat samaan suuntaan.

”Isäni Eero Mäki-Lahna perusti 1987 yrityskumppaninsa kanssa Seinäjoelle maatalouden tukkukauppaan keskittyneen yrityksen. Menin sinne töihin heti, kun pääsin armeijasta, ja olin aluksi kymmenisen vuotta varaston lähettämössä ja sitten vielä kuusi vuotta myynnissä. Välillä kävin tekemässä töitä toisessa yrityksessämme FinnProfilesissa, lähinnä tuotantopuolella”, kertoo Jukka Mäki-Lahna.

”Vuonna 2004 päätimme lunastaa FinnProfilesin kokonaan meille ja luopua maatalouspuolen yrityksestä. Työskentelin seuraavina vuosina siellä myynnissä, ja sitten kun isäni jäi 2010 pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta, tuli minusta toimitusjohtaja ja isä siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi.”

FinnProfilesin pääpaikka sijaitsee Sastamalassa, minkä lisäksi sillä on tuotantoa Oulun pohjoispuolella Iissä. Yritys on erikoistunut yksilöllisten tiivisteiden ja eristeiden suunnitteluun ja valmistukseen. Se tekee tiivisteitä muun muassa steriilikaappeihin, parvekelaseihin, junanvaunuihin ja laivoihin. Vienti keskittyy Eurooppaan, mutta asiakkaita on myös Australiassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Virheitä ei pidä toistaa

”Pitkä urapolku on positiivinen asia siinä mielessä, että pohja on niin vahva. Se antaa varsinkin muutostilanteissa tietynlaista varmuutta ja taustatukea. Tie on ollut sen verran pitkä, että oppia on tullut aika paljon myös kantapään kautta. En pelkää virheitä, mutta niitä ei pidä toistaa uudestaan”, Jukka Mäki-Lahna toteaa.

”Työssä oppiminen ei kuitenkaan takaa sitä, että ihmisestä tulisi hyvä johtaja tai yrityksen omistaja. Yrityksen ulkopuolelta saatu oppi ja koulutus ovat todella tärkeitä, että pystyy näkemään yrityksen ulkopuolisen silmin.”

Silloin kun Jukka Mäki-Lahna aloitti työnsä toimitusjohtajana, alkoi hän opiskella yritysjohtamista Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa.

”Tämä koulutus ja erikoisammattitutkinto oli suunnattu yrityksen vetovastuussa oleville ihmisille. Opiskelu kesti työn ohessa 2,5 vuotta. Kyllä se antoi sillä tavalla eväitä, että opetti ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Kaikkea ei voi tietenkään soveltaa suoraan omaan yritykseen, mutta sieltä sai työkaluja. Olen saanut paljon oppia myös sidosryhmiltä, kuten raaka-ainetoimittajilta.”

”Menestyäkseen ihmisen täytyy olla motivoitunut ja valmis tekemään töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. Yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen on vaatinut paljon. Olemme viilanneet matkan varrella aika paljon yrityksen strategiaa ja kilpailukykyä, jotta olemme löytäneet parhaan suunnan, missä pärjäämme.”

Asioista puhuttava suoraan

Korona on vaikuttanut välillisesti myös FinnProfilesin toimintaan. Esimerkiksi meriteollisuuden tilaukset putosivat paljon.

”Olemme tarkoituksellisesti hajauttaneet toimintaa eri toimialoille, sillä tulee jaksoja, jolloin jollain toisella alalla menee hyvin ja toisella huonosti. Hajauttaminen tasapainottaa tilannetta. Haasteista huolimatta onnistuimme kuitenkin tekemään viime tilikaudella ennätyksen liikevaihdossa.”

”FinnProfilesin liikevaihto on melkein tuplaantunut kymmenessä vuodessa, mikä on tarkoittanut uusien työntekijöiden palkkaamista. Kasvun myötä meillä on omat vastuuhenkilöt joka tontilla, mikä muuttaa myös toimitusjohtajan roolia. Oikean henkilön löytäminen ei ole mikään helppo rasti. Meidän kokoisessa perheyrityksessä – joka työllistää noin 70 ihmistä – jokainen positio on iso ja merkityksellinen. Jos rekrytointi epäonnistuu, heijastuu se joka asiaan.”

Ihmisten johtamisessa Mäki-Lahna kannattaa avoimuutta ja sitä, että asioista puhutaan suoraan kiertelemättä. Yritystä pitää viedä eteenpäin hyvässä hengessä, tsemppaamalla. Palautteen pitää olla kehittävää, sillä yleensä toiminnassa on aina jotain parannettavaa.

”Haluan olla sparraava johtaja. Olen sanonut, että minulle voi soittaa koska vaan ja tulla juttelemaan.”

Isältään Jukka Mäki-Lahna on oppinut sen, kuinka tärkeää on osata tehdä kannattavuuslaskelmia, jotta kaikki pyörisi. Kirjanpitäjän osaamista ei vaadita, mutta yrittäjällä on oltava talouden ymmärrystä ja kyky tunnistaa ja tulkita tiettyjä toiminnan tunnuslukuja.

”Jokaisella on omanlainen lähestymistapa johtajuuteen, niin myös minulla ja isälläni. Se on selvää, että välillä on ollut näkemyseroja, kun ollaan eri sukupolvea. Mutta kun perustelee kantaansa, löytyy yhteinen näkemys helpommin.”

Mäki-Lahnan 16-vuotias poika Anton on jo osoittanut olevansa kiinnostunut perheen yrityksestä ja ollut jo töissäkin jonkun verran. Päätyönään hän keskittyy vielä kuitenkin opiskeluun.

 

 

 

 

 

 

 

"Menestyäkseen ihmisen täytyy olla motivoitunut ja valmis tekemään töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. Yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen on vaatinut paljon. Olemme viilanneet matkan varrella aika paljon yrityksen strategiaa ja kilpailukykyä, jotta olemme löytäneet parhaan suunnan, missä pärjäämme."
- Jukka Mäki-Lahna

Jukka Mäki-Lahna haluaa olla johtajana helposti lähestyttävä. Yritystä viedään eteenpäin hyvässä hengessä, toinen toista tsemppaamalla.

Asiasanat