Uutishuone / Perheyritystarinat

Pohjoista kauneutta Posiolta

Kirjoittanut Riitta Saarinen toimittaja

Julkaistu 28.01.2022

Pentikin tarina alkoi viisi vuosikymmentä sitten, kun Anu Pentik perusti keramiikkayrityksen Posiolle. Alun perin hän ja puoliso Topi Pentikäinen lähtivät Lappiin sillä mielellä, että ovat siellä vain vähän aikaa, mutta tosin kävi. Luonto ja ihmiset saivat heidät jäämään pohjoiseen.

Edelleen Anu Pentik, 79, nousee aamuviideltä ylös ja on jo ennen kuutta keramiikkatehtaalla, samaan aikaan kun polttajat tulevat paikalle ja tehtaan uuneja aletaan lämmittää.

”Tämä ei ole minulle työtä, tämä on elämää. Saatan tehdä töitä joskus kymmenenkin tuntia yhteen menoon, kun voin keskittyä rauhassa uniikkijuttuihin. Viimeiset parikymmentä vuotta olen tehnyt omaa, itsenäistä studio- ja taidekeramiikkaa”, Anu Pentik toteaa.

Kuusankoskelta kotoisin oleva Anu Pentik valmistui alun perin kotitalousteknikoksi ja askartelunohjaajaksi. Työ vei hänet Savoon, missä elämään astui puoliso Topi Pentikäinen, 79. Pariskunta perusti perheen ja asettui asumaan Kuopioon.

”Halusimme muuttaa Lappiin ja meillä oli aluksi mielessä Utsjoki. Lähdimme kuitenkin Posiolle, kun Topi sai sieltä voimistelunopettajan paikan. Tarkoituksena oli mennä pohjoiseen vain vähäksi aikaa ja valua sitten vähitellen alas etelään. Mutta toisin kävi. Luonto ja ihmiset olivat syynä siihen, että jäimme Posiolle”, Anu Pentik kertoo.

”Täällä meillä on oma rauha ja reviiri. Kun olen käynyt vaikka Helsingissä tai New Yorkissa, alkaa se rytmi ja kiire ahdistaa. Kaipaan takaisin tänne Posiolle luonnon keskelle. Tänä päivänä kaikki on silti lähellä. Kun avaat tietokoneen, olet jo muualla.”

Sama suunta kaikilla

Anu Pentik on toiminut Pentikillä suunnittelijana ja taiteellisena johtajana vuosikymmenten ajan. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali. Viimeisin merkittävä huomionosoitus tuli tämän vuoden marraskuussa, kun hän sai muotoilun valtionpalkinnon tunnustuksena ainutlaatuisesta urastaan.

Työntekoa ja yrittämistä on kannatellut intohimo ja innostus tekemiseen. Anu Pentikin mukaan matkan varrella on kuitenkin pitänyt opiskella ja oppia paljon niin taiteesta kuin liike-elämästä.

”En ikinä olisi onnistunut ilman perheen tukea. Aviomies Topi oli tässä ensin ja myöhemmin tuli mukaan poika Pasi. Nyt on helpompaa, kun olen eläkeläinen eikä minulla ole enää vastuita”, Anu Pentik toteaa.

Anun ja Topin perheeseen kuuluvat tytär Raisa Bergman, 55, ja poika Pasi Pentikäinen, 53. Lapsenlapsia heillä on kahdeksan ja neljättäkin polvea jo kaksi.

”Meillä on hyvä perheyhteys. Päätämme isoista asioista yhdessä ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Ihmiset voivat olla eri mieltä, ja heillä pitääkin olla mielipiteitä, mutta särmiä on hiottava ja mentävä yhteen suuntaan”, Anu Pentik kiteyttää.


 

 

 

Anu Pentik ammentaa voimaa ja inspiraatiota Lapin luonnosta ja rauhasta. Suuri maailma mahdollisuuksineen on kuitenkin lähellä. Kaikki löytyy vain avaamalla tietokoneen.

Lama-aika muistissa

”Vanhempani Anu ja Topi ovat olleet valovoimaisia ja energisiä, riskiä ottavia ja vähän kreisejäkin yrittäjiä. He ovat ikonisia yrityksen perustajia, mutta ei kannata verrata itseään edellisiin sukupolviin. Jokaisella sukupolvella on oma polkunsa”, sanoo Pasi Pentikäinen.

”Kaikkein tärkeintä on se, että perhe pysyy yhtenäisenä perheyrityksestä huolimatta. Perheyrittäminen voi olla vaikea laji, kun kaikki ovat omia yksilöitään.”

Viimeiset kaksi vuotta Pasi on toiminut Pentikin hallituksen puheenjohtajana isänsä jälkeen. Vuosina 2004–2019 hän työskenteli Pentikin toimitusjohtajana. Sisko Raisa ei sen sijaan ole ollut mukana yrityksen operatiivisessa toiminnassa. Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin parikymmentä vuotta sitten.

”Yrityksen elinehto on sen toiminnan jatkuminen hallitusti. Sen täytyy olla hyvin mietitty päätös, kuinka omistusta siirretään seuraavalle polvelle – tai ollaan siirtämättä”, Pasi Pentikäinen toteaa.

Pentikin viiden vuosikymmenen taipaleelle mahtuu monenlaisia vaiheita. Vaikeimmat ajat osuivat 1990-luvun alkuun. Silloin Pasi Pentikäinen opiskeli vielä Vaasan kauppakorkeakoulussa.

”Lamavuosina yhtiöllä oli isot velkataakat ja valuuttalainat, kun korot olivat korkealla. Siitä ajasta selvittiin kovalla työllä ja sillä, että lainanantajilla riitti ymmärrystä. Myös Posion kunta antoi pahimpana aikana pääomalainaa yhtiölle”, Pasi Pentikäinen muistelee.

”Perheyrityksessä työskenteleminen voi aiheuttaa stressiä, varsinkin kriisitilanteissa. Sitten taas, kun menee hyvin, voi edetä vähän rennommin. Pitää muistaa, että yrityksellä on pitkä jatkumo, johon sisältyy erilaisia vaiheita.”

 

Posio vetää kesällä

Nykyään Pentik on Posion toiseksi suurin työnantaja kunnan jälkeen. Kaikkiaan Pentikillä on tänä päivänä noin 250 työntekijää, joista vajaa 80 työskentelee Posiolla ja näistä puolet keramiikassa.

Suomen suurimman keramiikkatehtaan vieressä sijaitsevat tehtaanmyymälä sekä Pentik-mäen kulttuurikeskus kahviloineen, museoineen ja galleria- ja näyttelytiloineen. Kohteessa vierailee vuosittain noin 100 000 kävijää.

Lamavuosina monilla paikkakunnilla vapautui liiketiloja hyviltä paikoilta. Silloin Pentik alkoi rakentaa omaa myymäläketjua. Keramiikan ympärille tuli muita tuotteita, joita teetettiin alihankintana.

Nykyään yrityksellä on Suomessa yli neljäkymmentä omaa myymälää. Lisäksi sillä on itsenäisiä jakelijoita Ruotsissa Luulajassa sekä Venäjällä Pietarin alueella.

Uudistuminen elinehto

Kaksi vuotta sitten Pentikin toimitusjohtajana aloitti Riikka Wulff Pentikäisten perheen ulkopuolelta.

”Riikan kokemus ja tausta perheyrityksessä oli meille positiivinen asia, sillä se toi mukanaan ymmärrystä. Ehdin olla itse Pentikin toimitusjohtajana viisitoista vuotta ja koin sen täysin riittävänä”, Pasi Pentikäinen toteaa.

”Muutos oli jännittävää ja pelottavaa samaan aikaan, mutta täysin välttämätöntä meidän kaltaiselle yritykselle. On elinehto uudistua ajassa ja saada uutta energiaa ja osaamista yhtiöön. Rakennamme brändiä uudestaan ja pohdimme tuoteuudistumista.”

”Tällä hetkellä verkkokauppa kasvaa eniten ja on jatkossakin isossa roolissa. Iso unelmani kahdenkymmenen vuoden perspektiivillä on nostaa vientiä tasaisesti ylöspäin verkon kautta.”

 


 

Pentik

  • perustettu vuonna 1971
  • kotipaikka Posio
  • toimitusjohtaja Riikka Wulff
  • liikevaihto 28 miljoonaa euroa
  • työntekijöitä 250
Asiasanat
Yrittäjyys