Uutishuone / Perheyritystarinat

Pörssistä takaisin perheyhtiöksi

Kirjoittanut Riitta Saarinen toimittaja

Julkaistu 10.12.2021

Ahola Transport listautui 2015 pörssiin ja teki päätöksen sieltä vetäytymisestä syksyllä 2020. Miksi yritys meni pörssiin ja miksi se tuli sieltä pois? Mitä kokemus opetti?

Kokkolalainen Ahola Transport -kuljetusliike listautui vuonna 2015 Ruotsissa yksityisen AktieTorgetin pörssilistalle. Miksi juuri Ruotsiin?

”Ajattelimme, että Pohjoismaat on meidän yrityksemme kotimarkkina-aluetta. Lisäksi osakesäästäminen on Ruotsissa yleisempää. Siellä on enemmän pieniä osakesäästäjiä”, kertoo Ahola Groupin toimitusjohtaja Ida Saavalainen, 38.

”Sittemmin huomasimme, että suomalaisen sijoittajan oli hallinnollisesti lähes mahdotonta tehdä kauppaa suomalaisen yrityksen osakkeista Ruotsissa. Toiminta oli hankalaa ja hidasta. Niinpä päätimme siirtyä 2016 Ruotsista Suomeen Nasdaq Helsingin First North -listalle.”

Kaupankäynti ei kuitenkaan lähtenyt liikkeelle toivotusti. Ahola Transport tuli listalle matalimmalla mahdollisella kynnyksellä, kun se tarjosi sijoittajille merkittäväksi 10:tä prosenttia osakekannasta. Päälistan yhtiöiltä taas edellytetään merkittäväksi 25 prosentin osuutta yhtiön osakkeista.    

”Menimme pörssiin alun perin, koska meillä oli rahoitustarvetta yhtiössä, ja halusimme löytää markkinapaikan osakkeille. Mutta emme halunneet myydä yrityksen osakekannasta yhtään sen enempää kuin 10 prosenttia”, Saavalainen toteaa.

”First Northilla ei yleisestikään ollut niin vilkasta kaupankäyntiä. Tilanne ei ollut meille  optimaalinen.”

Ollako vai eikö olla?

”Tulimme lopulta yksimielisesti siihen tulokseen, että piti tehdä päätös, jatketaanko pörssissä vai ei. Ei ollut järkevää olla pörssissä vain 10 prosentin osuudella.  Piti joko vetäytyä tai mennä sitten kunnolla mukaan isommalla osakekannalla”, Saavalainen sanoo.

”Teimme lopulta syksyllä 2020 päätöksen vetäytyä pois pörssistä. Halusimme kuitenkin olla sataprosenttisesti perheyhtiö. Lähtöä puolsivat monet tekijät. Hallinnollisen työn vähentyessä johdolta jäisi aikaa yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen. Pörssissä oleminen oli työllistänyt paljon myös talousjohtoa, markkinointipuolta ja raporttien laatijoita.”

”Pörssissä täytyy ottaa huomioon yhtiön sisäpiirisäännökset. Puntaroimme asioita myös siltä kannalta, että yritysjärjestelyt ovat helpompia perheyhtiöissä.”

Kaikesta huolimatta pörssikokemus antoi myös paljon. Saavalaisen mukaan se nosti yrityksen hallintoa uudelle tasolle ja toi myös tunnettuutta.

”Jouduimme miettimään raportointia ja yrityksen hallinnointia ihan eri tavalla. Tavoitteenamme on säilyttää jatkossa sama taso kuin pörssissä ollessamme, vaikka teemmekin niitä nyt taas lähinnä itselle. Pörssiin listautuminen nosti myös yrityksen brändiä, tunnettuutta ja uskottavuutta.”

Viestintä fokuksessa

Ida Saavalainen näkee pörssiin listautumisen hyödyt yleisesti, mutta ei juuri nyt omalle yritykselleen.

”Jos lähtisimme uudestaan pörssiin, miettisin myös viestintää uudella tavalla. Panostaisin esimerkiksi yhtiötiedotteisiin enemmän kuin ennen. Emme varmaankaan osanneet kertoa yrityksestä ulos kaikkia niitä hyviä asioita, mitä siellä on tehty. Olimme huonoja kehumaan itseämme.”

Nyt kun Ahola Transport on vetäytynyt pörssistä takaisin perheyhtiöksi, ei sen toiminta ole enää niin säänneltyä. Päätöksenteko on ketterämpää ja viestiminen vapaampaa.

”Perheyrityksessä voi puhua vapaammin. Ei tarvitse miettiä, että sanoisi huomaamatta jotakin, mikä vahingoittaisi yritystä. Pörssiyrityksessä johdon täytyy harkita tarkkaan sanomisiaan julkisuudessa.”

”Pörssissä ollessa täytyy pitää mielessä myös vähemmistöosakkaat, joiden on saatava kaikki sama, oleellinen tieto, mikä tulee pääomistajan tietoon. Se tarkoittaa sitä, että henkilöstölle ei voi kertoa sellaista, mitä ei kerrota pörssiin. Tämä tuntui vähän hankalalta, kun meillä oli totuttu tiedottamaan asioista avoimesti.”

Kun perheyritys listautuu pörssiin, on prosessissa Saavalaisen mielestä hyvä käyttää apuna kokeneita lakimiehiä ja neuvonantajia.

”On aika kova työ mennä pörssiin, mutta kova työ myös tulla sieltä pois”, Ida Saavalainen toteaa.

 

Kiinnostaako kuulla lisää aiheesta? Tervetuloa maksuttomaan tilaisuuteen 16.12. "Perhe omistajana listayhtiössä"

Missä vaiheessa ja miksi perheyrityksen kannattaa listautua?
Mitkä ovat listautumisen hyödyt?
Entä sudenkuopat?
Miten perheyrityksen toiminta muuttuu listautumisen jälkeen?
Miten tullaan listayhtiön omistajaksi?

Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastauksia aamupäivätilaisuudessa, jossa kokemuksistaan kertovat Ida Saavalaisen lisäksi Oras Investin toimitusjohtaja Annika Paasikivi ja Vaisalan hallituksen varapuheenjohtaja Raimo Voipio. Heidän kanssaan teemasta keskustelevat PwC:n asiantuntijat. 

Ilmoittaudu tästä

 

 

Asiasanat
Omistajuus