Uutishuone / Perheyritystarinat

Helsingin Mylly - Neljännen polven mylläri

Julkaistu 22.11.2017

Hyppy perheyrityksen johtoon pelotti Niklas Kumlinia, mutta niin jännitti äitiäkin pojan pärjääminen. Omille tyttärilleen hän haluaa antaa parhaat mahdolliset eväät elämään.

”Niin pojat, meillä olisi tällainen perheyritys, mitä olette ajatelleet siitä?

Näillä sanoilla kysyi äiti eräällä perheillallisella joskus vuosia sitten. Minulla oli silloin työpaikka Meilahdessa Helsingissä seksikkäässä start up -yrityksessä, jossa nuoret ihmiset kehittivät innostavia, uusia juttuja, ja kieltämättä siihen verrattuna tämä Helsingin Mylly tuntui hieman jähmeältä ja pölyttyneeltä. Tuotantokin oli kaukana Järvenpäässä. Mutta siitä se ajatus sitten lähti, olin sellaisessa vaiheessa elämässäni, että halusin kuitenkin katsoa tämän kortin kunnolla. Olen ollut täällä seitsemisen vuotta eri tehtävissä, joista viimeiset kaksi vientimyynnissä ja viime kesästä alkaen toimitusjohtajana. Viihdyn nyt todella hyvin, vaikka työtä on paljon.

Viime keväänä silloinen toimitusjohtaja siirtyi toisiin tehtäviin ja yrityksessä jouduttiin nopealla aikataululla päättämään uudesta toimitusjohtajasta. Ilmoitin, että olen käytettävissä ja sitten kaksi hallituksen ulkopuolista jäsentä oikeastaan ehdottivat, että mitä jos valitaan Niklas toimitusjohtajaksi. Olin suoraan sanottuna silti kauhuissani ja peloissani, ja niin taisi olla äitikin pojan pärjäämisestä.

Mylly on Puhkin perheen omistuksessa. Perheen historiaa tunnetaan aina 1600-luvulle ja Pohjois-Saksaan ja Baltiaan asti. Suvussa on ollut myllytoimintaa satoja vuosia, jopa sukuvaakunasta löytyy viljaa ja joku kasvi, se taitaa olla kumina. Eli juuret sinne ovat pitkät.

Yrityksen historian voi sanoa alkaneen 1880-luvulla Virossa ja myöhemmin vuonna 1934 perustettiin sivuliike Helsinkiin. Vuonna 1940 kaikki loppui Virossa kuin seinään: perhe lähetettiin Siperiaan, omaisuus sosialisoitiin, eikä perheen neljästä veljestä kuultu enää koskaan mitään. Viides veli, jo Suomessa asunut Eduard Puhk vietti viimeiset vuotensa yrittäen selvittää kaikkia mahdollisia reittejä pitkin mitä veljille tapahtui, mutta se ei koskaan selvinnyt. Hän kuoli vuonna 1943. Äitini isä Jüri Puhk aina sanoikin, että isä kuoli suruun.

Jüri oli toimitusjohtajana vuoteen 1992 asti. Nimi muuttui vuonna 1952 Helsingin Myllyksi ja 1992 perustettiin mylly Järvenpäähän.

Äitini Maret Puhk on toiminut hallituksen puheenjohtajana ja varatoimitusjohtajana ja on edelleen mukana pari kolme päivää viikossa. Meistä kolmesta veljestä kaksi on mukana yrityksen toiminnassa, yksi meistä veljistä ollut ainakin toistaiseksi muista asioista kiinnostunut.

Vanhemmat eivät ole koskaan painostaneet mihinkään suuntaan. Ainoa vaatimus oli, että lukio pitää käydä. Opiskelin Helsingin yliopistossa fysiologiaa, mutta motivaatiopula iski kesken opintojen. Lähdin sitten Thaimaahan sukellusoppaaksi ja olin siellä puoli vuotta – olin aina ajatellut, että se olisi mahtava juttu tehdä. Sen verran järkevä olin kuitenkin, että otin Hankenin pääsykoekirjat Thaimaahan mukaan ja luin niitä siellä. Pääsinkin Hankenille ja opiskelin siellä muutaman vuoden, kunnes työt veivät mennessään. Fysiologiasta kuitenkin lopulta valmistuin filosofian maisteriksi, mutta Hankenin kauppatieteellisistä opinnoista on tietenkin ollut hyötyä.

Me suhtaudumme täällä myllyllä intohimoisesti ruokaan.  Tärkeitä arvoja meille ovat vastuullisuus, ekologisuus ja kestävyys. Haluamme olla mukana ekologisessa ruuantuotannossa. 1990-luvulla huomasimme, että kaurassa on potentiaalia ja se on pohjoismainen superfood. Meidät on jo pitkään tunnettu luomusta: olimme Suomen ensimmäisiä, jotka lähtivät suuntautumaan siihen. Ajattelemme niin, että olemme alalla isojen joukossa haastajia ja ehkä vähän altavastaajiakin, mutta muun muassa luomu on sellainen niche, jossa meillä voisi olla vahva asema. Tämä on kantanut hedelmää, noin 35 % myynnistä tulee luomusta. Itse yritän argumentoida siitä faktapohjaisesti: sillä on ympäristön kannalta etuja, kun se on lähempänä luonnon ekosysteemien aineiden kiertoa.

Minulla on kaksi ihanaa tytärtä, 6- ja 1,5-vuotiaat. Ajatuksena on antaa heille niin hyvät eväät elämään kuin mahdollista, ja siinä avainsana on koulutus. Tietenkin olisi hienoa, jos he joskus haluaisivat jatkaa yritystä, mutta en aio siihen heitä painostaa. Omistajan visiona on tietysti aina ollut siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle. 

Helsingin Mylly

Perustettu vuonna 1934, mutta yrityksen tarina alkaa jo 1600-luvulta Virosta

Omistajina Puhkin suku

Tuotantolaitokset Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä

Suomen suurin luomuviljan jalostaja ja merkittävä viljatuotteiden, erityisesti suomalaisesta kaurasta jalostettujen tuotteiden viejä. Vientiä noin 40:ään maahan.

Työntekijöitä noin 80, liikevaihto noin 38 miljoonaa euroa

Niklas Kumlin

Ikä 35-vuotias

Koulutus filosofian maisteri Helsingin yliopistosta, pääaine fysiologia. Opintoja myös Hankenilla

Yritys Helsingin Myllyn toimitusjohtaja, perheyrityksen neljättä polvea

Helsingin Myllyn palveluksessa vuodesta 2010, mm. laatu-, markkinointi- ja vientipäällikkönä

Naimisissa, 6- ja 1,5-vuotiaat tyttäret

 

 

Asiasanat