Laura Vartiainen vastasi tapahtuman suunnittelusta Perheyritysten liiton Perhe sijoittaa -työryhmän kanssa
Family Office Day: Perheyrityksistä löytyy pääomarohkeutta
Miten perheyritykset uudistuvat ajassa? Minkälaisia sijoittajia perheyritykset ovat? Family Office Day tarjoili konkreettisia esimerkkejä siitä, miten perheyritykset ovat muuttuneet sijoitusyhtiöksi ja mitä muutokset ovat vaatineet omistajaperheiltä.
”Suomalaisista perheyrityksistä merkittävä osa sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin ja kolmannes ilmoittaa lisäävänsä tulevaisuudessa sijoituksiaan niihin. Tämän lisäksi tutkimukseen osallistuneista perheyrityksistä noin 45 prosenttia sijoittaa suoraan listaamattomiin yrityksiin ja noin 40 prosenttia startup-yrityksiin. Perheyritykset ovat aktiivisia sijoittajia, jotka ottavat riskejä ja hajauttavat sijoituksiaan”, korostaa Laura Vartiainen, Perhe sijoittaa työryhmän puheenjohtaja Takoa Invest Oy:stä. ”Suomalaiset perheyhtiöt ovat lähteneet vahvasti tukemaan suomalaista markkinaa. On tärkeää, että perheyritysten sijoitusten kautta Suomeen syntyy uusia yrityksiä, innovaatiota ja kasvua. Meiltä perheyrityksiltä löytyy pääomarohkeutta”, hän jatkaa.
kuva: Roni Rekomaa
Vartiainen kertoo, että Perheyritysten liiton tuoreen Perheyritysten sijoitustoiminta 2024 -tutkimuksen mukaan perheyritysten sijoitustoiminnassa korostuvat aktiivisuus, pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys. ”Yli 40 prosentilla tutkimukseen vastanneista perheyrityksistä sijoitusten aikahorisontti on yli 10 vuotta, mikä tukee kasvuyhtiöiden pitkäaikaista kehitystä ja riskien hallintaa. Perheyritykset ja perheiden sijoitusyhtiöt ovat osoittaneet olevansa luotettavia kumppaneita, jotka voivat auttaa kasvuyrityksiä kasvamaan ja kehittymään. Perheyritysten pitkäjänteiset sijoitukset tasapainottavat talouden suhdanteita ja tukevat rahoitusmarkkinoita haastavissa tilanteissa”, Vartiainen kuvailee.
Suomen Teollisuussijoitus Tesin sijoituspäällikkö Samuel Wendelin ja seniorianalyytikko Klaus Majanen analysoivat puheenvuoroissaan perheyritysten pääomasijoittamista Suomessa.
”Family Officet olivat viime vuonna merkittävin pääomasijoitusrahastojen (venture capital) lähde. Ne sijoittivat pääomasijioitusrahastoihin enemmän kuin eläkerahastot ja julkinen sektori. Kestävyyden merkitys pääomasijoittamisessa on kasvanut”, Majanen ja Wendelin painottavat.
Tesin Samuel Wendelin ja Klaus Majanen analysoivat perheyritysten pääomasijoittamista Suomessa.
kuva: Roni Rekomaa
Tapahtuman juontaja Sami Sykkö innostui Martti Paloheimon perheyritystarinasta
Perheyritysten menestyksen keskiössä on merkityksellisyys
Family Office Dayssa kuultiin Paloheimon vaikuttava yritystarina. Paloheimo on tuntunut ja näkynyt monen arjessa - Stockmannin tavaratalo Helsingissä on muurattu Paloheimon tiilistä ja Helsinki Vantaan lentokentän parketti on Paloheimon tuotantoa.
”Yhtiön 130-vuotisen historian aikana kukin sukupolvi on toiminut ajassa eläen, kehittäen ja soveltaen. Yrityksen toiminta on ollut uudistumista, sopeutumista ja selviämistä - ajassa elämistä”, kuvailee H. G. Paloheimon hallituksen puheenjohtaja Martti Paloheimo. ”Tällä hetkellä yrityksemme keskittyy sijoitus- ja kiinteistöliiketoimintaan. Pääpaino on listatuissa osakkeissa. Sijoitamme pitkäjänteisesti”, hän jatkaa.
Family Offie Day:n keynote-puheenvuoron pitäjä Martin Roll on kansainvälisesti tunnettu liiketoimintastrategi, joka on toiminut hallitusten ja ylimmän johdon neuvonantajana. Hän on työskennellyt yli 25 vuoden ajan globaalien yritysten ja brändien parissa ja hän tuntee kansainväliset perheyritykset.
”Perheyritysten merkitys on yhteiskunnalle todella merkittävä - maailmanlaajuisesti. Ne ovat isoja työllistäjiä ja investoijia. Perheyritysten pitkäikäisyyteen vaikuttavat mm. hyvä hallinto, johtajuus, jatkuva uudistuminen ja innovaatiot sekä bisneksen vahva tarkoitus. Vahva merkityksellisyys tekee perheyrityksistä menestyviä. Perheyritysten haasteiden ymmärtäminen, yhteisen vision rakentaminen, perheen yhtenäisyys ja vallan jakamisen harjoittelu sukupolvien välillä ovat opittavia taitoja.”, Roll sanoo. Hänen mukaansa perheillä on bisneksessä paljon tunteita perissä. ”On löydettävä tasapaino historian ja nykyisyyden kanssa mutta suunnattava samalla tulevaisuuteen. Omistajuutta on ajateltava seuraavat sata vuotta eteenpäin”, hän sanoo.
Rollilta ilmestyy tänä vuonna kaksi kirjaa ”Family Business Strategy” (2024) ja “Family Office Strategy”. ”Sukupolvenvaihdos voi olla perheyrityksissä hyvin haastavaa. On ratkaistava monia asioita ja käytävä läpi monenlaisia jännitteitä - syyllisyyttä, rooleja, valtataistelujapelkoa, valintoja ja löydettävä tasapaino niiden välillä. Moni kamppailee sen kanssa, miten löytää perheyrityksessä oma paikkansa ja miten vaikuttaa omalla tavallaan perheyritykseen. Voinko koskea ja muuttaa yritystä?”
FBN Ruotsin varatoimitusjohtaja ja Ragnar Söderbergin säätiö hallituksen jäsen Erik Stern kertoi Ratoksen yritystarinan Family Office Dayssä. ”On muututtava jatkuvasti, jos haluaa tehdä bisnestä sukupolvesta toiseen. Yksinkertaisuus, nopeus toteutuksessa – kaikki lähtee ihmisistä.”
Erik Stern (oik.) ja Martin Roll olivat päivän odotetut puhujavieraat
Minna Vanhala-Harmanen, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja, hehkutti tilaisuuden lopuksi perheyrityksiä. ”Perheyritykset tuovat kasvua Suomeen. Perheyritysten liitto jatkaa vahvasti perheyritysten yhteiskunnallisesta arvosta rummuttamista.”
__________________________
Family Office Day kokosi 12. syyskuuta 2024 noin 100 Family Office -toiminnasta kiinnostunutta Perheyritysten liiton jäsentä ja kutsuvierasta Tesin tiloihin Ruoholahteen. Seminaaripäivän juonsi Sami Sykkö.