Uutishuone / Ajankohtaista

Perintö- ja lahjaveron puolittaminen kahdeksi vuodeksi ei riitä kasvusykäykseksi

Julkaistu 31.10.2024

Perintö- ja lahjaveron puolittaminen kahden vuoden määräajaksi ei saa tukea Perheyritysten liitolta. Lyhyen tähtäimen määräaikaiset toimet eivät ole riittäviä poistamaan Suomen talouden ongelmia eivätkä vauhdita talouskasvua toivotulla tavalla. Perheyritysten liitto tarjoaa kasvuratkaisuksi perintö- ja lahjaveron poistamista ja veron korvaamista luovutusvoittoverolla, mikä toisi puuttuvia pääomia Suomeen ja vahvistaisi yritysten pysymistä kotimaisessa omistuksessa.

Perheyritysten liitto on vaatinut perintö- ja lahjaveron poistamista ja sen korvaamista luovutusvoittoverolla jo vuosikymmeniä. ”Olemme nyt tyytyväisinä todenneet, että muutkin Suomessa ovat heränneet samaan epäkohtaan. Sinänsä kaikki helpotukset epätasa-arvoiseen ja arvaamattomaan perintö- ja lahjaveroon ovat tervetulleita, mutta nyt on myös erityisen tärkeää varmistaa, että esitettävät ratkaisut ovat riittävän rohkeita ja pitkäjänteisiä. Pikaratkaisuilla ei päästä taloudessa kestävälle kasvu-uralle. Perintö- ja lahjaverotusta ei pidä kehittää väliaikaisin keinoin ”, painottaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.  

Perintö- ja lahjaverotus tulppaa investointeja 

Perintö- ja lahjaverotus vaikeuttaa kotimaisten perheyritysten toimintaa merkittävästi. Vero on yritystoiminnan kannalta täysin ylimääräinen, omistajalle kuuluva kulu, jonka maksamiseen suomalaisissa perheyrityksissä joudutaan varautumaan.  

”Yrityksen varoja tulisi voida käyttää yritystoiminnan kehittämiseen, eikä omistajien veronmaksukyvyn varmistamiseen. Tälläkin hetkellä yritysten investoinneista, rahoituksesta ja yleisesti pääomamarkkinoilta puuttuu perintö- ja lahjaveron vuoksi lähes miljardi euroa, kun yrityksissä joudutaan varautumaan mahdolliseen perintö- ja lahjaverojen maksuun”, Vanhala-Harmanen arvioi. ”Jos veroa ei tällä hallituskaudella pystytä poistamaan, olisi ensiarvoisen tärkeää saada ainakin perintö- ja lahjaverolle koroton, 10 vuoden maksuaika sekä uudistaa veroa poistamalla toinen maksuluokka ja madaltaa korkeimpia veroprosentteja.” 

Määräaikaiset verohelpotukset eivät edistä sukupolvenvaihdoksia 

Suomi verottaa perheyritysten sukupolvenvaihdoksia Euroopassa viidenneksi ankarimmin, mikä asettaa suomalaisten perheyritysten taloudellisen liikkumavaran muita heikompaan asemaan. Kahden vuoden määräaikainen ”veroale” ei toisi myöskään riittävää helpotusta perheyritysten sukupolvenvaihdoksiin.  

”Veroprosenttitaulukoita vertailemalla näyttäisi, että Suomen perintövero ei juurikaan eroa muista Euroopan maista. Tosin naapurimaamme Ruotsi, Norja ja Viro ovat kaikki luopuneet perintö- ja lahjaverosta kokonaan. Niissäkin maissa, joissa perintö- ja lahjaveroa edelleen peritään, suositaan kuitenkin perheyritysten sukupolvenvaihdoksia. Veroasiantuntijoiden selvityksistä ilmenee, että veroja perivissäkin maissa perheyritysten sukupolvenvaihdosten verot huojennetaan nollaan”, hän selventää.  

Perintö- ja lahjaveron poisto palauttaisi pääomia Suomeen 

Ruotsin kokemukset perintöveron korvaamisesta luovutusvoittoverolla ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia.  

”Pääomat ovat Ruotsissa palautuneet tehokkaammin markkinoille, vaurauden pako ulkomaille on lakannut ja taloudellinen toimeliaisuus on lisääntynyt. Suomessa sama ratkaisu loisi pitkällä aikavälillä verotuottoja ja vahvistaisi taloutta. Luovutusvoittoverotukseen siirtyminen tasapainottaisi verokertymän muutoksia ajan myötä”, Vanhala-Harmanen sanoo.  

Tutkimusta perintö- ja lahjaverosta on tehty Suomessa varsin vähän. Perheyritysten liitto onkin tarttunut epäkohtaan ja tilannut Etlalta tieteellisen tutkimuksen, joka selvittää perintö- ja lahjaveron vaikutuksia yrityksiin, perinnönjättäjiin ja perinnönsaajiin sekä luotaa verotuksen vaikutuksia perheyritysten toimintaan. Tutkimus julkaistaan tammikuussa 2025.  

”Haluamme saada kansalaiset ja poliittiset päätöksentekijät ymmärtämään, millaisen kasvun ja hyvinvoinnin esteen verot perheyrityksille muodostavat. Perintö- ja lahjavero on epäoikeudenmukainen vero yrityksille, kansalaisille ja koko Suomelle”, Vanhala-Harmanen painottaa.  

 

Lisätiedot 

Minna Vanhala-Harmanen, Perheyritysten liitto, toimitusjohtaja, minna.vanhala-harmanen@perheyritys.fi, 040 0511 786 
 
Tiina Tikander, Perheyritysten liitto, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, tiina.tikander@perheyritys.fi, 050 589 0185     

 

 

Asiasanat