PL Kauppalehdessä: Vastuullisuus on tärkeä osa menestyvää liiketoimintaa
Julkaistu 05.11.2019
Perheyrityksissä yritysvastuu näkyy etenkin henkilöstöstä huolehtimisena ja eettisyyden korostamisena, kirjoittavat Auli Hänninen ja Mikko Routti Kauppalehdessä 4.11.2019 julkaistussa mielipidekirjoituksessa.
Yritykset pitävät vastuullisuutta liiketoiminnan kannalta olennaisena. Tämä käy ilmi FIBSin ja Perheyritysten liiton (PL) vastikään toteuttamista vastuullisuuskyselyistä. Molemmissa kyselyissä lähes sata prosenttia vastaajista oli tätä mieltä.
Onko jokin yritysmuoto sitten toista yritysmuotoa vastuullisempi? Suoraa vastausta tähän on vaikea sanoa, mutta osviittaa voi hakea PL:n jäsenilleen eli suomalaisille perheyrityksille tekemästä yritysvastuukyselystä. Kysely perustui FIBSin alkuvuonna tekemään suurille yrityksille suunnattuun yritysvastuututkimukseen.
PL:n kyselyn mukaan perheyrityksissä yritysvastuu näkyy etenkin henkilöstöstä huolehtimisena ja eettisyyden korostamisena. Yli 80 prosentilla kyselyyn vastanneista perheyrityksistä on kestävän kehityksen tavoitteita strategiassaan. Lähi- ja paikallisyhteisöt nousivat kyselyssä esiin yritysten tärkeimpänä sidosryhmänä heti henkilöstön jälkeen. Tulokset olivat FIBSin tutkimuksessa hyvin samansuuntaiset: ilmastonmuutos, eettisyys, kiertotalous ja työtekijöiden oikeudet nousivat esille.
Vastuulliseen yritystoimintaan kirittää se, että yritykset ja niiden omistajat näkevät vastuullisuuden hyödyt yritykselle, sidosryhmille ja omistajalle. Perheyritysten kvartaali on 25 vuotta, ja tahto siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle edesauttaa vastuullisuuden merkityksen näkemistä.
Yritysmuoto tai omistuspohja ei kuitenkaan automaattisesti ole tae tai este vastuulliselle toiminnalle. Missä tahansa yritysmuodossa voi esiintyä esimerkiksi kasvotonta omistajuutta kaukana kansalaisista ja yhteiskunnallisista arvoista.
Mikään yritysmuoto tai omistuspohja ei myöskään automaattisesti tuo sidosryhmien hyväksyntää ja menestystä. Sitkeässä istuva käsitys siitä, että esimerkiksi osakeyhtiölaki edellyttäisi vain lyhytaikaista voitontavoittelua, on kuitenkin väärä. Financial Times -sanomalehti kirjoitti joitakin viikkoja sitten kapitalismin kriisistä, jonka syy on yritysten keskittyminen vain voitontavoitteluun. FIBS:n ja PL:n toteuttamien kyselyiden tulosten perusteella väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Yritykset näkevät, että heidän sidosryhmänsä ovat huomattavasti laajempia kuin vain omistajat.
Perheyritykset ovat usein jo toteuttaneet näitä markkinatalouden muitakin vaatimuksia: ne ovat vuosikymmenien ajan huolehtineet henkilöstöstään, yhteisöstään ja ympäristöstään, ja arvoina on ollut muukin kuin osakkeenomistajan arvon kasvattaminen.
Sekin on kuitenkin tärkeää muistaa, että terve liiketoiminta itsessään on myös vastuullista toimintaa.
Auli Hänninen
toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto
Mikko Routti
toimitusjohtaja, FIBS
Vaikuta Vastuullisuus