Uutishuone / Ajankohtaista

Sanna Marin – näpäyttelyn ilmapiiristä pitää päästä eroon

Julkaistu 25.09.2020

Pääministeri Sanna Marin kiteytti Talouselämän haastattelussa: ”Emme voi valitettavasti luottaa, että yritykset huolehtivat ihmisistä”.
Sanat särähtivät korvaan ja tuntuivat pahalta. Hallituksen, yritysten ja etujärjestöjen välinen keskustelu tarvitsee nyt ryhtiliikkeen.

 

Pääministeri Sanna Marin toi esille huolensa yritysten yhteiskuntavastuusta Talouselämän haastattelussa perjantaina.  ”Emme voi valitettavasti luottaa, että yritykset huolehtivat ihmisistä”, Marin kiteytti haastattelussa.
”Nyt punnitaan, löytyykö yhteiskuntavastuuta vai eikö sitä löydy”, hän jatkoi.


Nämä lauseet särähtivät korvaan ja tuntui pahalta. Me perheyritysten kanssa päivittäin ammatiksemme työskentelevät olemme saaneet koronakriisin aikana aivan eri kuvan yritysten vastuunkannosta.

Perheyritysten liiton jäsenyritykset työllistävät lähes 180 000 ihmistä. Perheyritykset kokonaisuudessaan työllistävät noin 40 prosenttia yrityssektorin henkilöstöstä ja luovat 30 prosenttia yrityssektorin jalostusarvosta.

Perheyritykset ovat tyypillisesti yrityksiä, jotka ovat juurtuneet ja sitoutuneet Suomeen ja paikkakunnille, jossa ne toimivat. Perheyritys on myös kasvollinen omistaja. Perheyritysten yhteisössä sanotaan usein, että perheyritysten kvartaali on 25 vuotta. Se pitänee kutinsa. Joskus se on enemmänkin.

Erityisesti yhden tai useamman sukupolvenvaihdoksen tehneet perheyritykset pitävät työllisyyden vakaana myös matalasuhdanteissa.

Myös kansainväliset tutkimukset osoittavat, että kriiseissä juuri perheyritykset pitävät tiukimmin kiinni työntekijöistään ja laskevat palkkoja epätodennäköisimmin. Edelmann Trust Barometer puolestaan kertoo, että vastaavasti työntekijät pitävät perheyritystä luotettavana työnantajana.

Harmittaa, kun pääministeri antaa ymmärtää, että yritykset eivät kanna tällä hetkellä tarpeeksi vastuuta. Harmittaa, koska samaan aikaan satojen ja tuhansien kriisin runtelemien yritysten johtajat, omistajat ja työntekijät käyttävät ja ovat käyttäneet yhdessä ja erikseen luovuutta, aikaa ja hikeä pitääkseen kiinni osaajistaan ja luodakseen kestäviä työpaikkoja uudessa tilanteessa.
On vaikea uskoa, että suomalaiset yritykset hakisivat koronan varjolla pikavoittoja tai pitäisivät siitä, että ne joutuvat ajamaan alas tuotantoa tai pistämään väkeä pihalle.

Kun tässä tilanteessa ylin poliittinen johto huomauttelee vastuuntunnosta, se turhauttaa enemmän kuin vaikuttaa yritysten päätöksentekoon.

Hallituksen, yritysten ja etujärjestöjen välinen keskustelu tarvitsee nyt ryhtiliikkeen. Perheyritysten liitto peräänkuuluttaa nyt rakentavaa keskustelua käytännön tavoista, joilla yhdessä voimme ottaa vastuuta ja pitää työntekijöistä huolta.

Orastava epäluottamuksen ja keskinäisen syyttelyn ilmapiiri ei saa vahvistua. Näpäyttely ei johda mihinkään.


Auli Hänninen, toimitusjohtaja
Krista Elo-Pärssinen, johtava asiantuntija
Mikko Pellinen, jäsenpalvelupäällikkö
Raine Tiessalo, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö

Lisätietoja ja toimitusjohtajan haastattelupyynnöt:

Raine Tiessalo 050 4355 898 raine.tiessalo@perheyritys.fi

Asiasanat
Yrittäjyys Korona