Nyt pitää herätä – yritysten investointien esteitä on karsittava pikaisesti!
Suomessa on alettu havahtua yritysten verotuksen lannistavuuteen ja kannustamattomuuteen. EVA raportoi, että yritysjohtajien mukaan Suomen suurimmat investointijarrut ovat kotimarkkinoiden pienuus ja verotuksen taso. Investoimattomuus Suomeen näyttäytyy pääomakannan heikkoutena ja heijastuu kauas tulevaisuuteen. Meille ei yksinkertaisesti kerry tarpeeksi pääomia. Nyt pitää herätä, sillä kadonnut kasvu ei piileskele julkisessa taloudessa, vaan kasvun mahdollistavat Suomeen sitoutuneet yritykset.
Perheyritysten liitto selvitti vastikään perheyritysten omistajien investointiaikeita PULSSI-kyselyssä. Huonoja uutisia ropisi sieltäkin: lähes 40 prosenttia perheyrityksistä aikoo investoida tänä vuonna vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi usko Suomen talouteen on pysytellyt perheyritysten parissa ennätyksellisen alhaalla.
Perheyritysten merkityksestä talouden selkärankana kertovat Pääomasijoittajat ry:n tuoreet tilastot. Kun ulkomaiset sijoitukset Suomeen ovat taloustaantuman edetessä vähentyneet, suomalaisten perheyritysten family officet ovat kasvattaneet rooliaan. Ne ovat sijoittaneet moninkertaisen määrän suomalaisiin startup-yrityksiin aiempiin vuosiin verrattuna ja pitäneet kasvuyritysgenren pystyssä näinä vaikeina aikoina.
Meiltä löytyy kotimaisia omistajia, jotka ovat valmiita investoimaan Suomeen myös hankalina taloudellisina hetkinä. Suomen taloutta on vuosikymmenet hoidettu julkissektorin voimin. Yksityissektorin yrityksille ja yrittäjille on jäänyt lähinnä maksajan rooli. Nyt tämän politiikan tulokset ovat nähtävissä - pääomia on liikkeellä aivan liian vähän.
EVA:n tutkimuksessa yritysjohtajat nostavat esiin saman verotusongelman, joka tuntuu myös perheyritysten piirissä. Suomessa kokonaisveroaste on liian korkea houkuttelevien investointien tekemiselle. Pääomia ja yritysvarallisuutta sukupolvenvaihdostilanteissa verotetaan moneen kertaan, eikä pääomia kerry riittäviä määriä. Kasvuun investoiminen edellyttää, että on mistä investoida. Suomen hyvinvointiyhteiskunnalle ongelmallista on, jos yrityksillä ei ole käytettävissään riittävästi pääomaa.
On kaikkien etu, jos Suomeen saataisiin enemmän yksityistä, pitkäaikaista pääomaa, joka kantaa huolta omistajuudesta ja siitä, että hyvät yhtiöt pysyvät Suomessa. Suomessa on perheyrityksiä, jotka haluavat sijoittaa maahamme myös taloudellisesti epävakaina aikoina. Heitä ei pitäisi kurittaa moninkertaisella verotuksella vaan kannustaa karsimalla investointien esteitä.
Kasvu tarvitsee molempia – vakaata toimintaympäristöä ja kannustavia veroratkaisuja, jotka tukevat sukupolvenvaihdoksia ja yrittäjyyttä. Nyt Suomesta puuttuvat molemmat.
Vaikuta Omistajuus Työelämä