Uutishuone / Korona-aiheiset uutiset

Perheyritysten jatkajat koronakriisin keskellä - Anne Nurminen

Kirjoittanut Sini-Marja Ant-Wuorinen Perheyritysten liitto

Julkaistu 28.04.2020

Epävarmuutta, pelkoa ja unettomia öitä. Toisaalta myös sisuuntumista, tsemppihenkeä ja luoviakin ratkaisuja. Miten perheyritysten nuoret vetäjät ovat selvinneet poikkeuksellisen kevään yllättävissä käänteissä? Kysyimme Perheyrityksessä vastuurooleissa toimivilta jatkajapolven edustajilta tunnelmia koronakriisin myrskyn silmässä. 

Anne Nurminen toimii yli satavuotiaan perheyrityksen Helkone Goupin toimitusjohtajana sekä tytäryhtiöiden Protools Oy:n ja Hellmanin Konepaja Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Viimeiset viikot ovat luonnollisesti herättäneet Annessa monenlaisia tunteita ja ajatuksia. 

– Meillä on konsernin tytäryhtiöissä hyvin eri tyyppistä bisnestä. B2B -puolella ei vielä ole näkynyt vaikutusta tilauskantaan ollenkaan. Myös suora vientikin on kasvanut. Meidän isoimmilla asiakkailla ei myöskään ole vielä näkynyt vaikutuksia. Komponettien toimituksessa voi olla ongelmia. Mahdolliset saatavuusongelmat ovat toki jonkin verran huolestuttaneet. 

– Omassa toiminnassa olemme halunneet varautua mahdollisimman paljon ennakkoon. Lähinnä tämä on tarkoittanut esimerkiksi pankkien kanssa mahdollisten lyhennysvapaiden sopimista. Pyrimme näin vahvistamaan kassaa etukäteen. Olemme pitäneet YT:t jo valmiiksi, jos tilanne muuttuu radikaalisti. 

Lomautuksia Helkone Groupissa ei ole toistaiseksi tarvittu. Konepaja työllistää parikymmentä henkeä. Varotoimena  hallituksen puheenjohtaja Anne sekä yrityksen toimitusjohtaja pyrkivät työskentelemään fyysisesti eri paikoissa. 

– Työnjohto tekee osin töitä etänä ja pyrimme myös porrastamaan töitä. Koneistajat tekevät töitä mahdollimman paljon vuoroissa ja väljästi.  Meillä vuosia traditiona olleet joka aamuiset aamukahvit on nyt jouduttu perumaan ja lounastauot ajoitettu. Olemme myös lisänneet hygieniatuotteita ja olemme panostaneet siivoukseen työtiloissa. 

"Omassa toiminnassamme olemme halunneet varautua mahdollisimman paljon ennakkoon."

Epävarmat ajat vaikuttavat ihmisiin eri tavalla. Annekin on huomannut tämän omassa työyhteisössään.   

   –  Meidän työyhteisössä tämä on herättänyt vaihtelevia reaktioita. Osa ollut enemmän huolissaan kuin toiset. Tunnelma on kuitenkin pääosin rauhallinen. Lomautuksia ei ole pelätty.

Anne Nurminen on keskustellut paljon yrittäjäkollegoiden kanssa. Suhtautuminen kriisiin on ollut paljolti toimialakohtaista, mikä on ymmärrettävää. Koronan vaikutukset ovat eri aloilla hyvin erilaisia.  

– Matkailu- ja ravintola-ala on aika pahassa paikassa. Monen  yrittäjäkollegan jaksamisesta olen kyllä tosi huolissani. Minkään yrityksen kassa ei kestä pitkää hiljenemistä.  Kyllä mekin tietysti tässä pyöritellään useampaa skenaariota ja pyrimme sillä tavalla varautumaan. 

Poliittisia päättäjiä on kritisoitu viime aikoina liian hitaasta reagoimisesta yrittäjien hätään. Anne allekirjoittaa reaktiot, mutta häneltä löytyy myös ymmärrystä toimikautensa ja henkilöikänsäkin puolesta nuorelle hallitukselle.

– Minusta hallitus tehnyt pääasiassa hyvää työtä. Pelkillä lainoilla tätä ei kuitenkaan voida rahoittaa. 

Anne perääkin resursseja yritysten suoraan tukemiseen.Toisaalta, näin kokonaisvaltaisessa kriisissä myös yrittäjien on katsottava oman laatikkonsa ulkopuolelle.  Perheyrittäjien verkosto saa Annelta myös maininnan tärkeydessään epävarmoina aikoina. Anne kokee, että virallista uutisointia ja erilaisia kyselyitä tulee enemmänkin kuin niihin olisi mahdollista perehtyä.

–Mielestäni käytännönläheistä ohjeistusta tulee paljonkin. Henkistä tukea ja käytännön apua sen sijaan on hyvä jakaa vanhemmilta yrityksiltä nuoremmille – kriisiosaamista meiltä yli satavuotiailta firmoilta kyllä löytyy.  Anne korostaa, että työllistävissä yrityksissä apua tarvitaan myös koko työyhteisön haasteisiin. 

Anne muistaa 90-luvun laman tunnelmat omasta lapsuudestaan ja sen, että yrittäjäperheen kotona keittiössä valo paloi vielä myöhään illallakin kun isä teki laskelmia pöydän ääressä. Niistä hurjista ajoista on selvitty. Se antaa uskoa, että nytkin selvitään, vaikka kriisi onkin hyvin erilainen. Oman jaksamisensa kulmakivenä Anne pitää vertaistukea. 

 –  Vertaistuki on tosi tärkeää. Arvoon nousevat oma perhe, koirat ja harrastukset. Tuntuu hyvältä, että voin tarpeen vaatiessa koska tahansa soittaa isälle ja saada henkistä tukea ja perspektiiviä asioihin. Pitää olla jotain millä saa myös ajatukset nollattua. Perheyrittäjien yhteisö on myös tosi tärkeä.

 

Haluatko keskustella aiheesta lisää? Tule mukaan jäsenillemme suunnattuun

webinaariin 29.4.2020 klo 17.00. alkaen.

Keskustelun avaavat Anne Nurminen ja Lauri Kovanen

 

Anne Nurminen muistuttaa akkujen lataamisen tärkeydestä poikkeusoloissakin. Kuvassa Anne ja Sienna-koira.

Asiasanat
Verkotu Omistajuus Työelämä Korona

Lue myös nämä