Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

5 vinkkiä onnistuneeseen sukupolvenvaihdokseen

Kirjoittanut Krista Elo-Pärssinen KTT, johtava asiantuntija, Perheyritysten liitto

Julkaistu 12.01.2023

Jokainen perhe ja yritys on erilainen ja siksi jokainen sukupolvenvaihdos on ainutlaatuinen. On kuitenkin tunnistettavissa joitakin toimintaperiaatteita, jotka auttavat kaikkia perheyrityksiä onnistumaan sukupolvenvaihdoksissa.

1 Aloita keskustelut ajoissa

Usein sukupolvenvaihdoksissa tehdään oletuksia: luopujapolvi ajattelee, että lääkäriksi opiskeleva lapsi ei ole kiinnostunut metallialan yrityksestä tai jatkaja olettaa, että vanhemmat eivät halua koskaan jäädä eläkkeelle.

Keskustelut kaikkien perheen tai suvun jäsenten kanssa heidän odotuksistaan ja toiveistaan kannattaa aloittaa ajoissa. Keskusteluja on kuitenkin vaikea käydä, jos jatkajapolvi ei tunne yritystä. Esimerkiksi kerran vuodessa pidettävissä omistajaperheen tapaamisessa on hyvä kertoa kaikille yrityksen strategioista ja tulevaisuudesta.

Perheyritystä voi jatkaa eri rooleissa, esimerkiksi toimimalla operatiivisessa johdossa, hallituksen jäsenenä tai ylpeänä omistajana. Eri rooleihin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista on hyvä keskustella avoimesti. Tällöin jatkajapolvelle on realistisemmat ajatukset siitä, mitä perheyrityksen jatkaminen tarkoittaa.

2 Arvosta ja kunnioita eri sukupolvia

Jotta keskustelut olisivat hedelmällisiä, eri sukupolvien pitää oikeasti kuulla ja kuunnella sekä kunnioittaa ja arvostaa jokaisen mielipidettä. Luopujapolven on luotettava ja annettava tilaa jatkajapolvelle, mutta jatkajapolven on myös oltava luottamuksen arvoinen ja ymmärrettävä edellisten sukupolvien työn arvo.

3 Ota huomioon yrityksen ja perheen hyvinvointi

Sukupolvenvaihdos on onnistunut, kun prosessin jälkeen sekä perhe että yritys voivat hyvin. Sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa pitää miettiä, mikä on perheenjäsenten ja yrityksen tulevaisuuden kannalta paras ratkaisu. Perheen pitäisi tuoda lisäarvoa yritykselle ja yrityksen perheelle.

4 Ole valmis muutokseen

Sukupolvenvaihdokseen liittyy roolimuutoksia, esimerkiksi toimitusjohtaja-äidistä tulee hallituksen jäsen ja tyttärestä toimitusjohtaja. Yhtä tärkeää kuin jatkajapolven valmentautuminen uuteen rooliinsa on luopujapolven valmius etsiä uutta sisältöä elämäänsä. Selkeät roolit ja niiden mukaan toimiminen auttavat sukupolvenvaihdoksen onnistumista.

5 Hae ulkopuolista tukea

PL:n kyselyn mukaan perheyritykset käyttivät eniten ulkopuolista apua sukupolvenvaihdoksen lainsäädännöllisiin ja verotuksellisiin asioihin. Näissä asioissa kannattaa ehdottomasti käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, mutta ulkopuolista tukea kannattaa hyödyntää myös esimerkiksi jatkajapolven valmentamisessa, hallitustyön kehittämisessä tai omistajastrategian selkiyttämisessä.

Tukea sukupolvenvaihdokseen saa myös keskustelemalla muiden perheyritysten omistajien kanssa. Vertaistuesta hyötyvät sekä luopuja- että jatkajapolvi.

Vaikka sukupolvenvaihdos olisi mahdollisimman hyvin suunniteltu, niin aina kannattaa varautua myös yllätyksiin. Päätöksiä pitää olla valmis arvioimaan uudelleen.

 

Tutustu PL Sukupolvenvaihdoskyselyn tuloksiin

 

Asiasanat
Sukupolvenvaihdos

Lue myös nämä