Uutishuone / Asiantuntija-artikkelit

Tarvitsemme lisää kotimaisia ja paikallisia omistajia

Kirjoittanut Auli Hänninen

Julkaistu 22.01.2019

Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja Mika Ihamuotila nosti joulun alla tärkeän asian esille, kun hän nosti esille huolensa suomalaisten pörssiyhtiöiden myynnistä tai myyntiaikeista ulkomaille.

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoitti puolestaan siitä, kuinka tärkeää suomalainen omistajuus on. Ala-Nissilän mukaan kotimainen omistaja on usein pitkäjänteisempi ja investoi todennäköisimmin Suomeen, mikä puolestaan synnyttää uutta työtä. Suomessa ei ole liikaa suuria omistajia, jotka toimivat yhtiöiden aktiivisina ankkuriomistajina.

Perheyritysten liitto toteutti vuonna 2017 tutkimuksen, jossa selvitettiin Tilastokeskuksen aineistoon perustuen suomalaisten perheyritysten taloudellista merkitystä, rakennetta, ja maantieteellistä jakaumaa. Tutkimuksen mukaan perheyritykset ovat vahvasti edustettuina eri puolilla Suomea.

Perheyritykset ovat monessa maakunnassa suurimpia työllistäjiä, viidessä maakunnassa yli puolet palkansaajista työllistyy perheyrityksissä. Näidenkin lukujen valossa on helppo yhtyä huoleen kotimaisten omistajien tärkeydestä.

Kotimainen ja paikallinen omistaja pitää yrityksen ja sen toiminnan todennäköisemmin Suomessa ja maakunnissa kuin ulkomainen omistaja. Varmistamme koko Suomen elinvoimaisuuden, kun turvaamme yritysten toimintaedellytykset niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Yritykset tuovat paikkakunnilleen työtä ja verotuloja.

Meillä on upeita esimerkkejä eri maakunnissa toimivista perheyrityksistä, jotka ovat jo vuosikymmenien ajan olleet merkittäviä hyvinvoinnin rakentajia omilla alueillaan. Esimerkkeinä eri puolilla Suomea ja eri toimialoilla toimivista yrityksistä nostan esille kolme perheyritystä: Juustoportti, Ponsse ja Motonet.

Juustoportti on 50 vuotta vanha meijerialan perheyritys Jalasjärveltä. Juustoportti on kasvanut viidessäkymmenessä vuodessa pienestä maatilajuustolasta yli 200 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Vuosien varrella Juustoportti on saanut monia palkintoja mm. hyvänä työnantajana ja perinteisen meijerialan rajojen rikkojana. Vastuullisuus on Juustoportin toiminnan ytimessä, mikä näkyy toiminnassa ja tuotteissa.

Ponsse on metsäkoneyritys, jonka markkinat ovat maailmanlaajuiset. Sen kotipaikka on Vieremällä, syvällä suomalaisella maaseudulla. Ponsse on pitkään tehnyt työtä sen eteen, että pystyy tulevaisuudessakin toimimaan Ylä-Savossa.

Motonet on perheyritys ja kuuluu Broman Group -konserniin, jonka juuret ovat Joensuussa. Yhtiö on luonut työpaikkoja halki Suomen ja palkannut viime vuosina yli 700 uutta työntekijää.

Tulevana keväänä meillä on oikea vaalikevät, kun Suomessa käydään ensin eduskuntavaalit ja kesän kynnyksellä vielä eurovaalit.

Eduskuntavaaleissa yhtenä suurena teemana tulee olemaan sosiaaliturvauudistus, jossa päätetään, miten suomalaisten hyvinvointi varmistetaan tulevaisuudessakin. Sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa Suomessa uudistamista, mutta uudistamisessa on haettava muitakin ratkaisuja kuin tasojen korottaminen. Mitä enemmän ihmiset saavat toimeentulonsa työstä, sitä paremmin voimme turvata niiden aseman, jotka eivät vielä tai enää ole työelämässä.

Jotta meillä olisi työtä ja työpaikkoja, meillä pitää olla menestyviä yrityksiä koko Suomessa. Tarvitsemme maakuntiin lisää ponsseja, juustoportteja ja motonettejä. Tarvitsemme puolueilta näkemyksiä myös siitä, mitä tehdään sen eteen, että Suomi on jatkossakin hyvä paikka yrittää ja omistaa yrityksiä.

_________

Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Ilkassa 18.1.2019

Lue lisää ja tutustu Perheyritysten liiton eduskuntavaalitavoitteisiin ja -teemoihin.

Asiasanat
Vaikuta Omistajuus Työelämä

Lue myös nämä