Uutishuone / Blogit

Tulevaisuuden potentiaali voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan – omasta organisaatiostasi

Kirjoittanut Katri Hurme psykologi, coach, Momentous-Cresco Oy

Julkaistu 22.09.2020

Työssämme henkilöarviointien parissa kohtaamme edelleen paljon hakijoita, jotka kokevat, että vauhtia uralle on haettava ulkoa. Ajatellen jo sitä, kuinka kallista rekrytointi – etenkin epäonnistunut rekrytointi - on, on tämä huolestuttavaa. Onko yrityksillä oikeasti varaa olla hyödyntämättä sitä potentiaalia, mikä heillä jo on yrityksen sisällä? Niitä henkilöitä, keiden jo tiedetään sopeutuvan yrityksen arvo- ja toimintaympäristöön hyvin.

Olen jäänyt miettimään, mistä tämä johtuu. Onko niin, että rajaamme omaa ajatteluamme liiaksi tähän päivään? Vai emmekö tunnista merkkejä, jotka voivat ennustaa potentiaalisuutta?

Meillä on monesti edelleen tapana analysoida nykytilannetta ja miettiä tulevaa historiatiedon valossa. Historia toki antaa meille jotain evidenssiä, mutta ajatellen muutosvauhtia, jota tänä päivänä mennään ja joka edelleen tulee kiihtymään, luotammeko kenties historiatietoon liikaa? Tämän päivän ”tähtiopeilla” ei välttämättä pärjää enää tulevaisuudessa.

Mutta miten sitten tulevaisuuden potentiaalin voi tunnistaa?

Miten tunnistaa muuttuvassa maailmassa potentiaaleja rooleihin, joita tänä päivänä ei välttämättä ole vielä olemassakaan.

Tulevaisuuden potentiaalien yhteinen ominaisuus on kyvykkyys mukautua uudenlaisiin tilanteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että henkilö

  • on kyvykäs ja utelias oppimaan uutta; on omaksunut jatkuvan oppimisen mentaliteetin
  • sopeutuu erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin; on oppinut hyvät sosiaaliset taidot
  • on sitoutunut ja päättäväinen tekemään töitä tavoitteiden eteen
  • reflektoi omaa toimintaansa
  • sietää epävarmuutta.

Tulevaisuuden potentiaali voi löytyä myös henkilöstä, joka ei nykyisessä roolissaan ole ollut positiivisesti erottautuva. On hyvä muistaa, että hyvä suoriutuminen riippuu henkilön kompetenssin ja motivaation lisäksi myös ulkoisista elementeistä: siitä, miten hyvin häntä johdetaan, miten häntä tuetaan ja minkälaisia mahdollisuuksia hänelle tarjotaan.

Ulkopuolinen kumppani tuo objektiivisuutta potentiaalin kartoittamiseen

Erityisesti perheyrityksissä, joissa tulevaisuuden potentiaalinen tunnistaminen ja kasvattaminen voi olla hyvin delikaattia, on kenties hyvä turvautua ulkopuoliseen ja objektiiviseen kumppaniin potentiaalisuuden tunnusmerkkejä tutkittaessa. Avointa ja luottamuksellista keskusteluyhteyttä tarvitaan joka tapauksessa. Mitäpä jos seuraavan kerran työntekijäsi kanssa keskustellessasi kyselisit häneltä lisää asioista, jotka häntä energisoivat, kyvyistä, joita hän ehkä haluaisi hyödyntää enemmänkin tai siitä, mihin suuntaan hän itse tuunaisi työtään, jos voisi. Joskus pieni tuuppiminen kohti epämukavuusaluetta voi paljastaa ihmisestä ihmeitä.

 

Kiinnostaako aihe?

Katri Hurme puhuu henkilöstön potentiaalista, sekä oikeiden osaajien tärkeydestä seminaarissamme 7.10.2020. Ilmoittaudu maksuttomaan seminaariin (mahdollisuus osallistua myös webinaarina) tästä ››

Asiasanat
Johtaminen

Lue myös nämä